Al món ja hi ha 400 milions de telèfons intel·ligents i 70 milions de tauletes. El 2014 està previst que el nombre de telèfons es dupliqui i que hi hagi un increment del 50% en la venda de tauletes. Els dispositius mòbils es multipliquen, cada vegada hi realitzem més tasques (consulta de correu, operacions bancàries, compra d’entrades, etcètera) i, malgrat això, no sempre prenem les mesures de seguretat necessàries.

El risc de patir l’atac de “malware”, o programari maliciós, s’ha multiplicat els darrers anys i pot augmentar en un futur com a conseqüència de la mobilitat que generarà la informàtica en núvol . L’emmagatzematge de dades al núvol, fora dels dispositius, afecta el model de seguretat de particulars i empreses, i genera dubtes sobre la protecció de dades. Tot plegat està obligant a prendre mesures per evitar atacs als dispositius mòbils i també per protegir la privacitat dels usuaris.

Segons Iván González, enginyer informàtic de Penteo.com, aquests dies les empreses de programari de seguretat s’adreçaran especialment a altres empreses més que no pas als particulars, que no tenen prou consciència del risc que pot tenir un dispositiu mòbil. Les empreses, a més, estan especialment interessades a protegir les dades i la informació que tenen a la xarxa de totes les formes possibles. De fet, segons Infonetics, les vendes de “software” de seguretat per a mòbils creixeran un 50% anual fins a 2014, sobretot en els telèfons i les tauletes de les grans empreses.

CAP SISTEMA OPERATIU NO ÉS INVIOLABLE

En qualsevol cas, els usuaris de telèfons intel·ligents han de tenir cada vegada més en compte que els mòbils són ja com petits ordinadors, i que poden ser atacats en qualsevol moment. Els sistemes operatius dels mòbils incorporen mesures de seguretat contra els virus, però tots els programaris tenen algunes febleses que els “hackers” poden aprofitar, i la majoria de particulars no compren antivirus per als seus dispositius. En aquest sentit, si bé iOS sembla inexpugnable per la política d’Apple de supervisar totes les aplicacions que s’instal·len a l’iPhone, en el cas d’Android han començat a aparèixer amenaces pel caràcter obert d’aquest sistema, que permet als desenvolupadors penjar directament les seves aplicacions. En qualsevol cas, cap sistema no és més segur que un altre, i tots tenen debilitats.

Tots els sistemes operatius per a mòbils tenen mecanismes de seguretat, però en molts casos són insuficients i cal reforçar-los. Les empreses són més sensibles a aquests missatges, ja que els preocupa més la seguretat. Entenen la necessitat d’invertir en protecció i tenen la capacitat de fer-ho. El consum d’antivirus per a mòbils s’incorporarà d’una forma més progressiva al mercat domèstic, en què s’esperen xifres de creixement molt més baixes que a l’empresa.

En qualsvol cas, segons Iván González, “el millor antivirus és el sentit comú”. Cal evitar els webs sospitosos o facilitar dades si no es tracta de fonts o pàgines que ens donin confiança. La majoria dels virus s’instal·len simulant ser una aplicació i envaeixen l’equip en el moment en què l’usuari realitza la descàrrega o executa l’aplicació. El més important és no alarmar-se i ser prudent, i sobretot prevenir situacions d’aquest tipus seguint els consells següents.

COM EVITAR LA PRESÈNCIA DE “MALWARE” EN EL NOSTRE MÒBIL

  • Descarregar les aplicacions des de les botigues oficials o a través de fonts realment segures.
  • Tenir els modes de seguretat activats. Android, per exemple, pot bloquejar l’ús de programes descarregats des de botigues no oficials.
  • Evitar els virus que arriben a través dels SMS no accedint als enllaços que ens enviïn a través de números de telèfon desconeguts.
  • Desconfiar de les eines que sol·liciten dades personals i dels jocs que requereixen accés a l’agenda telefònica.
  • Quan accedim a una pàgina web quan fem una cerca, comprovar que es tracta d’una pàgina segura. Fer-ho sobretot quan hem de posar-hi dades personals o financeres.
  • Controlar la factura per descartar que ens cobrin missatges a números “premium” o trucades que no hem realitzat.
  • Tenir còpies de seguretat de totes les dades fora de la memòria del telèfon.
  • Anar amb compte si viatgem i utilitzem el mòbil amb “roaming” de dades internacional. Les aplicacions malicioses poden enviar informació sense que l’usuari ho sàpiga i la factura es pot encarir per culpa del “malware”.
  • Mantenir el nostre tel·lèfon com més actualitzat millor, amb les darreres actualitzacions del sistema operatiu.