José Luis Grande i Salva Molina han creat el Baristabot, el que, segons ells, és el primer robot del món que porta les begudes directament a les taules. Els dos joves, de 26 i 22 anys, eren estudiants del Cicle de Grau Superior d’Administració de Sistemes Informàtics a l’Institut la Guineueta. Com a treball de final del cicle, van idear aquest peculiar giny. El Baristabot funciona a través d’un mapa intern que li diu en quines coordenades hi ha ubicades les taules del local. A més, disposa d’uns làsers que actuen com a sensors i li permeten rectificar la trajectòria si hi ha algun obstacle.

El robot ha començat a treballar oficialment aquest dimecres a la cafeteria Costa Coffee, de la Gran Via de les Corts Catalanes. Ara per ara és l’únic model que hi ha, però els creadors esperen poder comercialitzar-ne més. De totes maneres, són conscients que encara es pot millorar molt. Un cop aconsegueixin més finançament, tenen pensat afegir-hi més característiques com ara que pugui rebre més d’una comanda o que es mogui amb més agilitat. El que segur que s’emportaran a casa en José i en Salva és la nota final del treball: un 10.

El projecte es va poder fer en col·laboració amb l’empresa The Construct, que va aportar formació i capital. El seu CEO, Ricaro Téllez, és un client habitual del bar on treballava en José, qui li va plantejar la idea. Conjuntament van tirar endavant amb la construcció del Baristabot.