Ressonància magnètica

L’empresa emergent barcelonina Sycai Medical ha aconseguit els fons econòmics per dur al mercat un programari de detecció precoç del càncer de pàncrees. Els diners han de servir per realitzar els últims assaigs clínics i completar la tramitació del segell CE com a dispositiu mèdic, imprescindible per introduir-se al mercat.

Visió artificial per detectar el càncer

La tecnologia de Sycai Medical està basada en intel·ligència artificial i té l’objectiu d’ajudar als radiòlegs en la detecció precoç de lesions al pàncrees. Es tracta d’un sistema de predicció que funciona a partir d’una imatge mèdica, com una radiografia, un TAC o una ressonància. El programari faria una anàlisi de la imatge i podria indicar al professional mèdic on hi ha possibles lesions i també preveure si aquestes evolucionaran o no cap al càncer.

Ara mateix un radiòleg ha de veure manualment un TAC i buscar-hi activament qualsevol anomalia en tots els òrgans de l’abdomen, on les lesions són asimptomàtiques
Sara Toledano, CEO de Sycai Medical

L’objectiu de Sycai Medical és que les lesions no passin desapercebudes: “El retard en la detecció fa que el càncer de pàncrees sigui el més mortal, perquè es diagnostica massa tard”, explica la CEO de l’empresa, Sara Toledano.

Tanquen una ronda d’inversió de 780.000 €

La inversió ha estat liderada per la gestora de venture capital d’impacte Ship2B Ventures, a través de BSocial Impact Fund, que té el suport del FEI i Banc Sabadell. A més, també disposa de la participació de BStartup de Banc Sabadell, a través del programa BStartup Health i Athos Capital.

Sycai Medical, nascuda l’any 2020, també ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. La “start-up” ha rebut 75.000 euros per a l’impuls de la seva tecnologia en la fase inicial.

Possibilitat de detectar qualsevol càncer abdominal

Sycai Medical també es planteja poder ampliar els serveis de la seva tecnologia perquè pugui detectar qualsevol càncer abdominal, especialment de fetge i ronyó. “Hem començat pel pàncrees perquè és la major urgència clínica i preocupació dels radiòlegs. Però ens centrarem en l’abdomen, que és el més complex en termes d’imatge amb les eines utilitzades fins al moment”, apunta Toledano.