Ja està en marxa una nova edició del concurs de fotografia més participatiu, el Wiki Loves Monuments. Entre l’1 i el 30 de setembre, fotògrafs i aficionats de més de 50 països hi poden participar. Les bases del concurs requereixen que les imatges captin indrets històrics. A més, han de ser fotografies pròpies i s’han de publicar sota una llicència lliure de Creative Commons, que permetrà a altres usuaris de la xarxa descarregar-les gratuïtament.

Més enllà de premiar les millors fotografies, l’objectiu del concurs és recollir i documentar el patrimoni històric d’arreu del món. Per això, moltes de les imatges participants s’incorporaran a la base de Wikimedia Commons, la mediateca de la Viquipèdia. Els internautes podran utilitzar-les per a qualsevol propòsit, citant-ne sempre l’autor.

El Wiki Loves Monuments s’ha anat expandint en cada edició. El 2010 va néixer com una prova pilot als Països Baixos i un any després es va estendre a Europa. Ja el 2011 va aconseguir el rècord Guiness de participació d’un concurs fotogràfic. L’any passat va revalidar el títol, ja que es va convertir en un esdeveniment d’abast mundial. Hi van participar 15.000 fotògrafs de 36 països, que hi van aportar 360.000 imatges. D’aquestes, 34.000 fotografies van mostrar 6.000 racons singulars dels territoris de parla catalana.

Els participants han de superar una primera selecció territorial. Les 10 millors imatges de cada estat es classifiquen per a la fase mundial. L’organització sense ànim de lucre Amical Wikimedia és l’encarregada de seleccionar les fotografies de Catalunya, Andorra i el País Valencià. Juntament amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, es  premiarà la millor instantània d’un monument català. El pont del Petroli, de Badalona, publicada per l’usuari Satopek, va rebre el guardó de l’any passat. A més, dos edificis barcelonins van rebre accèssits honorífics: l’antiga plaça de braus de Les Arenes (obra de Davidh820) i el Palau de la Música Catalana (obra de Jiuguang Wang).

L’esperit “wiki”

Aquest concurs fotogràfic és un bon exemple del que representa la filosofia “wiki”. Es basa en el treball col·laboratiu i en la voluntat que el coneixement estigui a l’abast de tothom. La Viquipèdia és la posada a la pràctica d’aquest concepte. L’enciclopèdia lliure té associats diversos projectes i la Wikimedia Commons n’és un. Des de 2004 recull imatges i arxius multimèdia que es poden reutilitzar lliurement. Actualment emmagatzema més de 18 milions de fitxers.