El dispositiu, anomenat ARGUS II, ha estat dissenyat per l’empresa estatunidenca Second Sight, dedicada al desenvolupament de pròtesis visuals destinades a millorar la independència de les persones cegues. Aquesta mateixa empresa ha escollit la Unitat de Vitri-retina de la clínica Barraquer per desenvolupar el projecte a l’estat.

L’aparell està format per un xip intraocular, unes ulleres equipades amb una càmera i un emissor, i un processador de senyal. La càmera, encarregada de captar l’entorn, envia la informació al processador. Una vegada processat el senyal, arriba a l’emissor, col·locat a un lateral del cap a l’altura dels ulls, que envia la informació al xip col·locat a l’ull.

L’implant ha estat aprovat per les autoritats sanitàries dels Estats Units i de la Comunitat Europea, i és eficaç per als malalts que tinguin afectades les capes externes de la retina. De fet, tot i que està previst que l’aparell s’utilitzi en els pacients amb retinosi pigmentària, la clínica Barraquer afirma que ha estat provat amb èxit en persones afectades per la malaltia de Stargardt i podria aplicar-se en la degeneració macular atròfica.