Les classes on-line” són una oportunitat per a molts estudiants per poder aprendre un idioma, tocar un instrument, fer cant, dibuixar o inclús fer ioga. Sovint, combinar feina i educació és difícil. Per això, hi ha usuaris que opten per l’educació per internet. El desenvolupament de les noves tecnologies i la gratuïtat d’algunes eines digitals han ajudat a la creació de noves empreses que ofereixen classes particulars en directe a través de la càmera dels ordinadors o dels dispositius mòbils.

Les diferències entre una classe en línia i una de presencial no són tantes com pot semblar. Així ho afirma Guillermo Bautista, investigador i professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). “Són dues formes diferents d’aprenentatge que, gràcies a les possibilitats que ofereix la tecnologia, cada cop tenen més coses en comú”, explica. Això sí, fer classe a través d’una pantalla fa que es perdi el contacte físic i la interacció amb el docent, una característica molt important per aprendre a tocar instruments.

Classe de baix online

Beneficis de les classes “on-line”

Tot i la pèrdua del contacte físic, molts alumnes s’animen a fer classes particulars en línia pels diversos avantatges que ofereixen.

  • No cal desplaçar-se: es pot assistir a una classe particular en directe i sense moure’s de casa.
  • L’horari és més flexible. L’estudiant pot trobar-se amb el professor en qualsevol moment i pot variar l’hora de classe segons la disponibilitat de l’alumne i el docent.
  • Hi ha la possibilitat de gravar la classe en línia i tornar-la a veure més endavant.
  • L’estudiant pot elaborar activitats i interactuar amb el professor gràcies a les eines digitals que ofereix actualment internet.

Classe online d'anglès

L’auge de les classes en línia

Iboux és una escola “on-line” que des del 2012 ofereix classes d’idiomes amb professors natius i amb plans d’estudi individualitzats. El seu director acadèmic, Brian Kantt, explica les dificultats inicials de trobar gent interessada a aprendre per internet. “La gent era reticent a fer classes en línia perquè era una cosa nova”, diu. Tot i això, en els últims anys l’empresa ha detectat un major interès per les classes en línia. Kantt ho atribueix a l’accés cada cop més fàcil a les noves tecnologies, i també a la seva evolució. Tot i això, destaca que encara hi ha molt potencial de creixement per a l’ensenyament en línia.