Per celebrar el desè aniversari de visites culturals, la Casa Batlló va oferir la tardor de 2012 un espectacle de llum i colors projectat sobre la façana. Un audiovisual que explicava la simbologia i els motius que van inspirar Antoni Gaudí. L'èxit absolut va motivar la creació d'un nou producte, una videoguia que revela els secrets que hi ha a l'interior. És aquest dispositiu, que té realitat augmentada, entorns virtuals i animacions 3D. A través d'aquesta tauleta podem fer un viatge cent anys enrere, les sales de la Planta Noble, ara buides, recuperen el mobiliari de l'època i descobrim com vivia la família Batlló. La nova videoguia també desxifra la simbologia oculta de Gaudí que cobra, literalment, vida. DANIEL GIRALT MIRACLE, historiador i estudiós de la Casa Batlló "Són aquestes imatges les que ens impressionen molt més, les que expliquen millor els continguts arquitectònics i sobretot les que et donen un rècord inesborrable de Gaudí i la seva arquitectura." De moment n'hi ha un centenar, que s'ofereixen al visitant gratuïtament amb l'entrada, però l'objectiu és que passin a substituir totalment les clàssiques audioguies. Això sí, tota aquesta informació només es pot consultar en aquests dispositius. GARY GAUTIER, responsable d'Innovació de la Casa Batlló "Una aplicació que la gent es pogués descarregar al seu mòbil tindria incompatibiltats, la rendarització a temps real de tot el que oferim quedaria congelada i l'experiència per a l'usuari no seria bona." La Casa Batlló també ha estrenat web i ha creat un circuit virtual a través del qual els internautes poden descobrir els racons més secrets de l'obra modernista que no estan oberts al públic.

La nova videoguia neix amb l’objectiu de mostrar la casa tal com la va concebre Gaudí i desxifrar el llenguatge de l’arquitecte. Per això, se n’ha digitalitzat l’interior i s’ha creat una videoguia que es visualitza a través d’una tauleta. El visitant pot conèixer com vivia la família Batlló en la Barcelona de fa 100 anys, descobrir el mobiliari de la Planta Noble i sorprendre’s amb les animacions de formes orgàniques i naturals que cobren vida.

El punt de partida per a aquesta aposta per la innovació va ser l’espectacle de llums i colors que la Casa Batlló va oferir la tardor de 2012 per celebrar el desè aniversari de visites culturals. Un audiovisual que es va projectar sobre la façana i explicava la simbologia i els motius que van inspirar Antoni Gaudí. L’èxit va motivar la creació de les videoguies, que ofereixen una experiència virtual pionera d’aquest edifici modernista singular.

De moment en tenen un centenar, que ofereixen gratuïtament als visitants amb l’entrada, però l’objectiu és anar augmentant-ne el nombre fins que acabin substituint completament les audioguies.

Aquesta tecnologia només està a l’abast dels visitants, ja que s’ha descartat crear una aplicació. El motiu, segons explica Gary Gautier, responsable d’Innovació de la Casa Batlló, és que els entorns virtuals, les animacions en 3D i la realitat augmentada requereixen un dispositiu d’última generació i, per tant, no es podrien visualitzar correctament en qualsevol mòbil.