carregador mòbil tipus C

A partir del 2024, tots els telèfons mòbils hauran de tenir el mateix carregador. Això vol dir que les marques no podran fer els seus dispositius amb entrades exclusives i, per tant, hi haurà un carregador únic, tant per als mòbils com per a les tauleres i les càmeres. La gran majoria de l’Eurocambra ha donat llum verda al canvi, amb l’objectiu que els ordinadors portàtils també s’hi acabin sumant obligatòriament a partir del 2026. Quin serà el carregador que hauran de tenir tots els telèfons mòbils? Vols saber si has de canviar el teu? T’ho expliquem!

El carregador dels telèfons mòbils: USB del tipus C

Tal com s’ha acordat, abans que acabi l’any 2024, tots els telèfons mòbils, tauletes i càmeres que es venguin a la Unió Europea hauran de tenir un carregador USB del tipus C. A més, els dispositius de càrrega ràpida tindran també la mateixa velocitat de càrrega.

El carregador únic també serà per a auriculars, llibres electrònics, teclats, altaveus i sistemes de navegació, entre d’altres. No serà fins al 2026 quan arribarà per als ordinadors portàtils.

Quin és el carregador del tipus C?

El carregador del tipus C és el més actual de la connexió USB. Gairebé tots els mòbils Android dels darrers dos anys, o aquells telèfon de gamma mitjana alta, tenen una connexió USB del tipus C.

carregador mòbil tipus C

Com sabré si haig de canviar de carregador?

Et detallem com pots saber el tipus de carregador del teu mòbil:

  • Si tens un mòbil Android dels darrers dos anys, segur que té un carregador del tipus C.
  • És una mica més gran que el connector micro USB.
  • Pots connectar el cable en qualsevol posició: sempre encaixarà, independentment de com el posis, ja que no hi ha diferenciades les parts superior i inferior perquè són iguals.
  • Si tot i així tens dubtes, consulta el manual d’instruccions del teu telèfon per confirmar-ho.

La iniciativa europea també preveu que els dispositius portin etiquetes explicatives perquè els consumidors puguin saber si els carregadors que ja tenen són compatibles i si volen comprar el nou dispositiu amb carregador o no.

Què passa si tinc un mòbil amb un carregador exclusiu?

Si tens un mòbil amb un carregador exclusiu (com, per exemple, d’Apple), podràs continuar utilitzant-lo sempre que no perdis el carregador. Si el perds, podràs comprar un carregador fabricat anteriorment per poder carregar el teu dispositiu. Ara bé, has de tenir en compte que totes les marques estaran obligades a crear telèfons amb el mateix tipus de carregador. Per tant, si surten al mercat nous iPhone, aquests canviaran l’entrada de càrrega per tenir, també, la del tipus C.

Per tant, quan entri en vigor la normativa no estaràs obligat a canviar de telèfon mòbil, però si te’n compres un de nou aquest ja tindrà l’entrada del tipus C. Es calcula que els europeus s’estalviaran uns 250 milions d’euros l’any en compres de carregadors i es reduiran anualment unes 11.000 tones de residus electrònics a la Unió Europea.

carregador iPhone