(ACN) Un estudi liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) ha determinat per primera vegada un mecanisme cel·lular que podria ser ”clau ” per al tractament dels tumors metastàtics. Els investigadors destaquen el paper d’una proteïna activada per les mutacions de dos oncogens, consistent a facilitar la reparació del dany a l’AND de les cèl·lules tumorals que ha provocat el tractament de quimioteràpia, que les fa més resistents a l’acció d’aquests fàrmacs. Amb l’estudi es demostra que combinar l’acció d’un inhibidor d’un d’aquests oncogens, el BRAF, amb quimioteràpia la desactiva i erradica el tumor. Segons Lluís Espinosa, director del Grup de Recerca de Mecanismes Moleculars del Càncer i les Cèl·lules Mare de l’IMIM, “aquests oncogens, a més de convertir les cèl·lules normals en tumorals, fan que puguin reparar millor el dany que li provoquen els agents quimioteràpics o la radiació i les fan més resistents”.

Els impulsors de l’estudi, fins ara provat amb ratolins, demanen iniciar un assaig clínic en pacients amb càncer

L’estudi s’ha fet amb ratolins als quals s’havien implantat tumors de còlon de pacients humans que havien desenvolupat metàstasi i resistència al tractament. Els resultats de l’estudi van mostrar que els animals que no van rebre tractament o només van ser tractats amb inhibidors de BRAF o quimioteràpia van morir. Però els que van rebre un tractament que combinava aquests inhibidors amb quimioteràpia van sobreviure. És més, es va poder comprovar que les cèl·lules tumorals havien mort. Per això, els impulsors de l’estudi volen iniciar ara un assaig clínic en pacients amb càncer, aprofitant el fet que els medicaments utilitzats en l’estudi ja existeixen i s’utilitzen en la pràctica clínica. Segons Clara Montagut, signant del treball i cap de secció d’Oncologia Digestiva del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar, “els resultats són nous i prometedors i obren noves vies de tractament per al càncer, que cal comprovar amb un assaig clínic per confirmar-ne l’eficàcia i determinar-ne els efectes secundaris en humans“, indica.

Aquesta nova troballa se suma a la tècnica d’operació làser dels tumors cerebrals i l’epilèpsia que l’Hospital del Mar va estrenar durant el mes de març.