
(ACN) Una investigació de la UAB ha constatat que les bossetes de te comercials alliberen a la infusió milions de nanoplàstics i microplàstics. L’estudi mostra per primera vegada la capacitat d’aquestes partícules d’entrar a les cèl·lules intestinals humanes, de manera que poden arribar a la sang i expandir-se per tot l’organisme. Els envasos d’aliments són una de les fonts de contaminació principals per microplàstics i nanoplàstics (MNPL) i la seva inhalació i ingestió és la principal via d’exposició humana.
Un estudi del Grup de Mutagènesi del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB ha obtingut i caracteritzat amb èxit microplàstics i nanoplàstics derivats de diversos tipus de bossetes de te disponibles comercialment. Els investigadors han observat que en utilitzar-les per preparar una infusió s’alliberen enormes quantitats de partícules de mida nanomètrica i estructures nanofilamentoses, fet que suposa una important font d’exposició.
Les partícules s’introdueixen dins el nucli de les cèl·lules
En l’experiment, les partícules es van tenyir de color i es van exposar per primera vegada a diferents tipus de cèl·lules intestinals humanes per avaluar-ne la interacció i la possible internalització cel·lular. Els resultats van mostrar que les cèl·lules intestinals productores de mucositat són les que presentaven més absorció de microplàstics i de nanoplàstics. En aquestes cèl·lules les partícules arriben fins i tot a introduir-se dins del nucli que allotja el material genètic.
“És fonamental desenvolupar mètodes de prova estandarditzats per avaluar la contaminació per MNPL alliberats pels materials plàstics en contacte amb aliments i formular polítiques regulatòries per mitigar i minimitzar aquesta contaminació de manera efectiva. A mesura que l’ús de plàstic als envasos d’aliments continua augmentant, és vital abordar la contaminació per MNPL per garantir la seguretat alimentària i protegir la salut pública”, han afegit els investigadors.
