El Blackphone permet fer trucades, enviar i rebre missatges i arxius, desar-los al núvol o navegar de forma segura i privada, és a dir, sense que ningú, ni “hackers” ni els proveïdors de serveis a Internet, no pugui obtenir cap dada teva. Com es fa això? Encriptant les dades que rep i envia el mòbil, és a dir, transformant-les amb un codi que només coneixen emissor i receptor, i que canvia per a la següent comunicació. Això es fa tant amb les trucades de veu com amb els paquets de dades que viatgen a través d’Internet, que formen una xarxa privada virtual (VPN).

Perquè les trucades no només siguin segures quan es fan de Blackphone a Blackphone, amb la compra del mòbil et regalaran la llicència per instal·lar el programari d’encriptació de Silent Circle -un dels socis de Blackphone- en tres terminals més, els dels socis o amics que vulguis protegir també de l’espionatge.

El Blackphone també incorpora un sistema integral de gestió dels permisos per a totes les aplicacions que s’hi tinguin instal·lades i intentin accedir a la localització, les dades o l’agenda del mòbil, que també es guarda totalment encriptada. Els iPhone duen incorporat un sistema similar, però no pas els Android, que és el sistema operatiu que fa servir Blackphone.

Pel que fa a la connexió del mòbil a Internet, no es pot evitar que la xarxa registri la nostra activitat, però sí que Google o Facebook sàpiguen automàticament qui som: per a això, Blackphone el que fa és connectar-s’hi des dels seus servidors i no directament des del mòbil, de forma que el servidor d’Internet només identificarà l’adreça IP de Blackphone, no la del nostre terminal.

David Purón, vicepresident d’Enginyeria de Blackphone, reconeix que el Blackphone no fa res que no es pugui aconseguir també amb qualsevol altre mòbil, si es configura i s’hi instal·len les aplicacions necessàries. “Però qui sap muntar una xarxa VPN?”, pregunta. No gaire gent. Al Blackphone, la xarxa privada virtual s’activa tot just pitjant un botó a la pantalla. L’objectiu és “posar la privacitat a l’abast de tots els públics”, comercialitzant un terminal amb totes les prestacions d’un “smartphone” de gamma alta que ja porta instal·lat tot el que necessites per protegir la privacitat de l’usuari.

Suís de pare espanyol i mare nord-americana

Blackphone és una empresa a mitges entre el fabricant espanyol de mòbils Geeksphone, que l’any passat va presentar al Mobile els primers terminals amb Firefox OS, i els especialistes nord-americans en comunicacions privades Silent Circle. La seu de la companyia i els seus servidors no s’han instal·lat ni a Espanya ni als Estats Units sinó a Suïssa. Els servidors processen les dades dels usuaris, però no emmagatzemen res. Per si de cas, diu Purón, han optat per un país que saben que mai no els demanarà accedir a aquestes dades, perquè té la privacitat reconeguda com un dels drets bàsics de la seva Constitució.