Les criptomonedes són monedes digitals que només funcionen a internet. La més popular és el bitcoin, que, tot i que va néixer per fer pagaments en línia, actualment s’utilitza per especular i, fins i tot, per blanquejar diners fruit de negocis il·legals. No obstant això, cada vegada hi ha més criptomonedes, i recentment n’ha nascut una de nova a Barcelona anomenada Drac.

Diversos joves barcelonins han creat recentment una nova criptomoneda anomenada Drac. Les criptomonedes són monedes virtuals que només es poden fer servir a internet i en el cas d’aquest nou projecte, permeten fer pagaments amb aquesta divisa digital en el món físic. A més, Drac comprèn altres àrees de negoci, fins i tot amb una vessant més social enfocada a les ONG.

Segons els impulsors de la iniciativa barcelonina, la seva criptomoneda ofereix l’avantatge de la immediatesa, tal com destaca el cap d’operacions de Drac, Xavi Molina, que assegura que “si tu vols transferir diners d’un país a un altre un divendres al matí, segurament fins dimarts no t’arribaran. Amb les criptomonedes en segons ho tindràs”. D’altra banda, l’analista de dades de la companyia, Sergio Calzón, diu que les monedes digitals són “molt més segures que les plataformes en línia d’intercanvi de diners, com el banc. Al banc poden robar diners. Si tu tens els bitcoins en un moneder virtual, no ha passat mai que els robin”.

Actualment hi ha més de 1.300 criptomonedes, però la més popular és el bitcoin. Tot i que va néixer amb l’objectiu de convertir-se en un nou sistema de pagament digital, per qüestions tècniques no ho està aconseguint i, en canvi, s‘utilitza per especular i, fins i tot, per blanquejar diners  de negocis il·legals, com el tràfic de drogues o d’armes. De fet, una de les característiques del bitcoin és que es tracta d’una moneda descentralitzada, és a dir, que cap entitat ni govern ni banc central la regula i el preu el marquen els usuaris segons la llei de l’oferta i la demanda. Per això, es tracta d’una moneda volàtil i el seu valor canvia constantment. 

Pel que fa al futur del bitcoin, el professor estudis informàtica, multimèdia i telecomunicacions UOC, Víctor Garcia, assegura que “si al final el preu s’estabilitza, és possible que el preu baixi i torni a ser una moneda amb preu residual com ho era fa uns anys”. D’altra banda, si aquesta popular criptomoneda aconsegueix que els usuaris puguin fer-la sevir per comprar a tot arreu, és possible que estiguem davant d’una innovadora forma de pagament.