Visitar la catedral sense cues ni obres... Deixar de banda els grups de turistes i endinsar-te a la plaça del Rei en tres dimensions. Són alguns dels recorreguts d'aquesta aplicació que permet descobrir els referents gòtics i neogòtics més destacats de la ciutat. TONI TORRENTE, Laboratori de Visualització Virtual de Barcelona Media "Disposes d'una sèrie de punts d'informació amb els elements que són fàcilment reconeixibles amb continguts multimèdia. Bàsicament estem treballant sobre dades oficials de la ciutat i no és una reconstrucció merament artística. El valor afegit és que el públic cada vegada està més acostumat a aquests sistemes en temps real, ja sigui per videojocs o per accés a xarxes socials, i potser s'ha salvat el gran handicap de fer servir productes aparentment molt teconòlogics." Un passeig virtual que canvia la concepció clàssica de guies de viatge, però també, un nou canal per conèixer l'arquitectura i la història de la ciutat per a turistes i per als autòctons. PERE MUÑOZ, Laboratori de Cultura i Turisme de Barcelona Media "També és una manera perquè les persones més joves, mitjançant una tecnologia com aquesta, s'apropin al món del patrimoni i la cultura. Els llibres són més àrids que les aplicacions interactives, divertides que serveixin com a informació i formació." En tan sols dues setmanes a l'Applestore, s'han fet 1.500 descàrregues de Barcelona en Gòtic, ara tan sols disponible per a l'Ipad, però aviat en sortirà la versió Android.

Desenvolupada originalment amb l’assessorament del Museu d’Història de Barcelona sobre la plataforma de visualització tridimensional de Barcelona Media, l’aplicació combina la tecnologia dels videojocs per accedir a continguts d’alta qualitat visual, hi integra informació històrica contrastada per experts i hi introduieix el factor temporal.

El sistema interactiu que dóna accés a tots els continguts ja està instal·lat al Centre d’Interpretació Arqueològica del Mercat de Santa Caterina, a prop de la catedral, que permet viatjar virtualment en el temps per retrobar-nos amb part del patarimoni gòtic desaparegut de la ciutat.

El projecte ha significat un pas endavant en el desenvolupament de les noves estratègies de presentació de continguts en entorns visualment propers, mitjançant la reconstrucció interactiva. Aquesta tecnologia constitueix una eina innovadora en la interprestació i la comunicació de ciutats, enfocada a facilitar l’accés a la informació. Es tracta d’una solució que permet incorporar diferents tipologies de capes de dades, tant per a ús professional com per al gran públic.

Els entorns virtuals fan possible la reconstrucció fidel del teixit urbà, d’espais monumentals i de les transformacions històriques d’edificis reals a través de sistemes de visualització. La solució converteix els escenaris tridimensionals en un interfície natural, que en facilita l’accés a la informació estructurada en cinc dimensions: tres dimensions espacials, una de dades i una de temps.

Aquest tipus de tecnologia atorga un elevat nivell d’interacció, que ofereix als usuaris una llibertat total per navegar pels escenaris dels diferents elements del gòtic de Ciutat Vella. Aquestes característiques fan que l’eina sigui molt adequada per a la promoció turística de la ciutat i per a l’ús a espais de promoció i difusió cultural, artística i històrica.