Al portal Goven Obert s’hi publicaran una sèrie d’indicadors que permeten conèixer el funcionament de l’Ajuntament. S’hi poden consultar les adjudicacions de les subvencions i ajudes que atorga el consistori agrupades per categories, o el llistat anual d’empreses que han rebut els principals contractes de l’administració. També es pot seguir el grau de compliment del pressupost municipal o l’evolució de l’endeutament i la solvència del consistori. Xavier Trias ho ha qualificat “d’una nova manera de fer política al servei de les persones”.

Una nova relació amb el ciutadà

El projecte neix amb la vocació d’impulsar una nova relació entre l’Ajuntament i els ciutadans a partir de la transparència, la participació i la col·laboració ciutadana. Els responsables municipals volen convertir el consistori “en una administració municipal de referència per ser i practicar el Govern Obert”. Per primera vegada l’Ajuntament de Barcelona compleix al 100% els 80 indicadors previstos per l’ONG Transparència Internacional (ITA).

Un altre dels aspectes que es vol potenciar amb el nou portal és el de la participació. A través de la nova plataforma de coinnovació, l’Ajuntament proposarà reptes i la ciutadania podrà donar idees i col·laborar en les polítiques municipals. Els dos primers reptes proposats són com millorar la vida independent i l’accessibilitat de les persones amb discapacitat i què es pot fer per reduir el soroll nocturn a les places i els carrers. Aquí s’hi afegeix un espai obert d’idees per recollir propostes dels ciutadans; les idees amb més de 50 suports hauran de ser avaluades i contestades per l’Ajuntament.

Destaca la creació d’una aplicació mòbil per fomentar la participació, disponible per a les plataformes iOS i Android. Permetrà seguir els plenaris i les comissions, participar-hi, avaluar les intervencions que s’hi fan i fer aportacions a qualsevol dels processos oberts.