Antena 5G

ACN. La iniciativa del laboratori de proves 5G neix de l’aliança entre 5G Barcelona i Orange, que cedirà al projecte accés al nucli de la seva xarxa. Gràcies això el laboratori permetrà experimentar amb les últimes tecnologies de la internet de les coses en escenaris reals. En aquest acord la Fundació i2CAT assumeix la coordinació tècnica de l’espectre radioelèctric de 5G cedit per l’operadora.

D’una banda, la Mobile World Capital liderarà la demanda que es generi al voltant del laboratori i la UPC aportarà els laboratoris i els grups de recerca d’experts en 5G del Campus Nord i el Campus del Baix Llobregat.

I de l’altra, Orange farà una aportació valorada en més de 5,5 M € i posarà a disposició de 5G Barcelona espectre radioelèctric de la banda 3,5 GHz de 5G i punts d’accés a la xarxa pilot 5G d’Orange. L’acord en principi té validesa per a un any però és prorrogable per qualsevol de les parts. Segons Josep Paradells, responsable de la Fundació i2CAT, la intenció és que hi hagi “una cua d’empreses interessades a fer ús d’aquest nou laboratori i que aprofitaran al màxim els recursos posats a disposició”.

Els projectes del laboratori

Les dues primeres proves que es faran al laboratori aniran a càrrec de la Fundació i2CAT i la UPC. La fundació vol estar i validar el nou concepte del “neutral host”, que ja forma part del projecte europeu 5GCity i que pretén que les companyies puguin compartir la mateixa infraestructura per reduir costos.

Per la seva banda, la UPC donarà una vessant docent al projecte. Segons el rector, Francesc Torres, “volem que els estudiants d’enginyeria de telecomunicacions puguin aprendre i experimentar amb els problemes relacionats amb la tecnologia 5G que es trobaran un cop fora de la universitat“. La UPC també investigarà en l’àmbit de les futures xarxes intel·ligents, les aplicacions de la internet de les coses i el desplegament de xarxes virtuals.