“123456” és la contrasenya més comuna a l’estat, una seqüència numèrica, simple i senzilla, que també és de les més insegures i de la qual fan ús 10.405 usuaris. En aquesta llista de codis encapçalen les claus més utilitzades els números, diferents seqüències numèriques més llargues o curtes, però també criden l’atenció algunes contrasenyes com “swing” en tercera posició, “barcelona” en tretzena i “tequiero” en quinzena.

La plataforma experta en ciberseguretat NordPass elabora aquest rànquing cada any, que també inclou codis amb noms com “carmen”, “natalia”, “claudia” o “carlos”.

Les 200 contrasenyes més utilitzades en 30 països

Una de les contrasenyes que també apareixen en la llista és “nomeacuerdo”. Segurament aquest és el motiu que moltes de les claus que utilitzen els usuaris d’aparells electrònics siguin molt simples i fàcils de recordar per no oblidar-les, però poc segures.

NordPass analitza les 200 contrasenyes més utilitzades en 30 països i el temps que es triga a desxifrar cada una. En el cas de la més utilitzada, “123456”, és un segon i en el de “barcelona”, el mateix temps, un segon també.

Bluesky Social, la nova xarxa que vol fer la competència a Twitter, d’Elon Musk
Ara s’ha començat a parlar de Bluesky com a xarxa social perquè ha entrat en la fase beta, coincidint amb les últimes decisions d’Elon Musk a Twitter

L’actualitat té a veure amb l’elecció de la contrasenya?

Són molts els usuaris que utilitzen elements de l’actualitat per triar la seva contrasenya. Segons NordPass, per exemple, coincidint amb la cerimònia de lliurament dels Oscars, la clau “oscars” es va utilitzar 62.983 vegades. També l’estrena de pel·lícules o sèries influencia la tria dels usuaris. En el cas de les estrenes més populars de l’any, “batman” es va utilitzar 2.562.776 vegades; “euphoria”, 53.993 i “encanto”, 10.808 cops.

Futbol i cinema segueixen encapçalant les preferències

Tot i que cada any poden canviar les contrasenyes més populars, NordPass ha detectat un mateix patró en què es fixen els usuaris: els equips esportius, els personatges de cinema i els aliments estan a dalt de les llistes de contrasenyes.

Les imatges creades amb intel·ligència artificial amplifiquen l’amenaça de les “fake news”
El realisme d’aquest tipus d’imatges posa sobre la taula el debat sobre l’ús d’intel·ligència artificial en alguns camps

Com escollir una contrasenya segura?

NordPass dona alguns consells per escollir contrasenyes segures. Expliquen que una clau complexa és aquella que té com a mínim 12 caràcters i varietat de lletres majúscules i minúscules, números i símbols. Una única contrasenya per a diferents comptes facilita la feina del pirata informàtic.

Aconsellen revisar sovint quins comptes s’utilitzen i quins no, ja que els que ja no s’usen poden posar en risc la seguretat, ja que poden tenir filtracions i no ser-ne conscient. També recomanen avaluar periòdicament la seguretat de la contrasenya i utilitzar un gestor de contrasenyes per millorar la seguretat en línia.