MARC TORRENT, director del Centre d'Excel·lència en Big Data Barcelona "Totes les decisions i actuacions es prenen en base a dades. Nosaltres com a ciutadans de peu rebem multitud de serveis que no sabem i estan potenciats per eines de 'big data' i les dades".

Big Data és nou sistema que permet manipular, gestionar i analitzar grans volums de dades d’una forma ràpida i eficaç. Però perquè és tan important la gestió de tantes dades? Doncs perquè,  segons ens explica Marc Torrent, director del Centre d’Excel·lència en Big Data Barcelona, totes les decisions i actuacions per part d’administracions i empreses es prenen en base a dades. Els ciutadans reben multitud de serveis que, sense ser-ne conscients, responen als seus comportaments, serveis que estan potenciats per la informació justament de les dades.

La manera de tractar-les transformarà la societat fent-ne una gestió intel·ligent que permeti millorar l’entorn més pròxim dels ciutadans. Per exemple, alertar les companyies de transport públic de possibles fraus detectats, o permetre fer un diagnòstic precoç de malalties, entre moltíssims altres supòsits. Tot plegat, utilitzant dades que fan preveure tendències. Un sistema, però, que obre la porta a la pregunta de fins on arriba la privacitat de l’ús d’aquestes dades. Sigui com sigui, el sistema ja s’aplica a les principals empreses i ciutats del món.