Jugar a videojocs en línia, fer apostes per Internet o connectar-se a les xarxes socials. Són actes quotidians que fem habitualment però que es poden convertir en addiccions. SUSANA JIMÉNEZ, cap de la Unitat de joc patològic de Bellvitge “El que detecta la família és que deixen de banda la resta d'activitats i que únicament estant connectats a Internet”. Les noves tecnologies formen part del nostre dia a dia, però quan convertim aquesta activitat en el centre de la nostra vida, creuem la línia i passem del bon ús a l'addicció. El resultat són desequilibris emocionals, laborals i familiars, així com trastorns alimentaris i del son. L'entorn, és el primer en detectar-ho. SUSANA JIMÉNEZ, cap de la Unitat de joc patològic de Bellvitge “Van veient progressivament un fracàs: si aquella persona està estudiant veuen un fracàs en els estudis, si està treballant doncs problemes d'absentisme. Els familiars tenen claríssim que hi ha hagut un abans i un després”. Qui no ho té tan present, és el malalt: la majoria dels addictes a les noves tecnologies no en són conscients. Un fet, que dificulta el tractament psicològic i l'obtenció de bons resultats. Tot i que podríem pensar que l'addicció cibernètica és present sobretot en els adolescents, l'Hospital de Bellvitge tracta, majoritàriament, homes de 25 a 30 i amb estudis. Els casos que es tracten amb més freqüència són el videojoc online i les apostes esportives i de casino en xarxa. En un grau menor, l'ús del mòbil, les xarxes socials i l'addicció al sexe per Internet.

La introducció de nous costums pot comportar el naixement de noves patologies. Un exemple és l’addicció a les noves tecnologies. Tot i que es tracta d’una malaltia relativament nova, un 3,5% dels casos de ludopatia que tracta l’Hospital de Bellvitge corresponen a aquesta addicció.

Cada any l’Unitat de Joc Patològic de Bellvitge rep 400 visites noves de les quals el 3,5% corresponen a l’addició a les noves tecnologies. Aquests arriben sense ser gaire conscients de la seva conducta i no s’adonen que no ocupen el mateix temps a altres tasques com abans. La majoria dels addictes a les noves tecnologies són joves.

Perfil dels addictes
L’Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Bellvitge ha realitzat un estudi sobre el perfil psicopatològic i de personalitat dels addictes a les noves tecnologies, com els videojocs el línia, internet i telèfons mòbils. L’assaig compara el perfil de 962 jugadors patològics de maquines escurabutxaques amb els de 100 addictes a les noves tecnologies.

Els perfil dels dos grups és similar. Intenten regular els sentiments de frustracions o de tristesa a través del joc. A més dediquen més temps al joc i això els comporta problemes i alteracions en la seva vida.