Roda de premsa de l'Ajuntament amb preguntes dels periodistes per vídeotrucada

L’Ajuntament ha posat a prova una nova manera de fer rodes de premsa per la via telemàtica que garanteix als periodistes poder participar i repreguntar si és necessari. Aquest dijous a la tarda, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, han comparegut per fer una crida a una “no operació sortida de Setmana Santa” i, al seu torn, els periodistes han pogut fer les preguntes per videotrucada.

A diferència de les compareixences presencials, per demanar el torn de paraula els periodistes no han aixecat el braç sinó que han escrit el seu nom, cognom i el mitjà per al qual treballen a la plataforma que s’ha fet servir per connectar la videotrucada: Jitsi Meet. Des que va començar el confinament per frenar el contagi del coronavirus, ha estat la primera roda de premsa en aquest format que ha ofert el consistori.

Roda de premsa de l'Ajuntament amb preguntes dels periodistes per vídeotrucada

Crítiques a La Moncloa per filtrar les preguntes

Precisament, aquest format és el que diferents associacions de periodistes reclamen que s’apliqui a les rodes de premsa de La Moncloa o del Palau de la Generalitat. Fa uns dies, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) va presentar un manifest sota el títol La libertad de preguntar, en què critiquen que totes les preguntes a les compareixences del Govern espanyol passen pel filtre del secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, que és qui les formula en sala de premsa presencialment. Els periodistes han d’enviar-les a un xat de WhatsApp, amb més de 220 participants, i aquest mètode no els permet repreguntar.

En el cas de Catalunya, el govern català fins ara admetia només les 15 primeres preguntes i els periodistes es troben amb les mateixes limitacions de no poder repreguntar si un conseller no respon.