El José Manuel és el pare de l'Anna, una adolescent de 14 anys que té fibrosi quística crònica. Li van diagnosticar als tres anys i hi haurà de conviure sempre. JOSÉ MANUEL NOGUERA, pare: "La vida et canvia completament" // "A una nena de 14 anys, dirli que t'has d'aixecar a les 6 i mitja per fer-li la nebulització, que durant els menjars has de prendre un antibiòtic, 7 pastilles..." Avui ha vingut a l'hospital per conèxier una nova aplicació mòbil que facilitarà el tractament que rep la seva filla i l'ajudarà a normalitzar el seu estil de vida. JOSÉ MANUEL NOGUERA, pare: "Sent un joc com és, estem convencuts que l'Anna s'enganxarà rapidíssimament a fer-lo servir" L'aplicació, anomenada Air4Life, utilitza el joc per estimular el seguiment del tractament en pacients amb afectació respiratòria crònica. AURORA FERNÁNDEZ-POLO, farmacèutica del Servei de Farmàcia de Vall d'Hebron:"És un app centrada en el pacient, per empoderar el pacient amb el seguiment de la seva afectació respiratòria" L'app té quatre objectius fonamentals: promoure l'exercici físic dels pacients, millorar el seu benestar i estimular de manera interactiva la presa de medicació nebulitzada i també d'altres medicaments. AURORA FERNÁNDEZ-POLO, farmacèutica del Servei de Farmàcia de Vall d'Hebron: "Les medicacions que són una mica complexes i que són cròniques, al cap del temps, baixem la guàrdia, ens trobem millor..." // "Ajuda a través del joc a incentivar, a mantenir, aquest tractament amb antibiòtics nebulitzats" Air4Life proposa al pacient un repte diari. AURORA FERNÁNDEZ-POLO, farmacèutica del Servei de Farmàcia de Vall d'Hebron: "L'avatar no és un personatge, sinó que és un globus. Aquest globus comença sent un petit cometa i a mesura que nosaltres anem guanyant punts podem aconseguir després un avió i podem aconseguir després un cohet. Amb aquesta idea de que anem millorant el nostre vol, el nostre aire" Els usuaris de l'aplicació tindran, també, el suport d'un equip mèdic multidisciplinar.

L’aplicació mòbil Air4Life, desenvolupada per l’Hospital Vall d’Hebron i l’àrea de Respiració de Chiesi, és la primera app espanyola que utilitza el joc per estimular el seguiment del tractament en pacients amb afectació respiratòria crònica. L’objectiu d’aquesta nova eina és donar suport i estimular de manera interactiva la presa de medicació del pacient, motivar la pràctica d’exercici físic i millorar-ne, a grans trets, l’estil de vida. De fet, aquests en són els pilars fonamentals.

És una app que proposa reptes diaris, com fer mitja hora d’exercici físic o no oblidar-se la medicació. Funciona com si fos un joc: el pacient té un avatar, un petit globus que, a mesura que es van assolint els reptes, es va transformant en altres figures. Un globus aerostàtic, un avió, un coet… Cada cop el vol és més alt, fet que simbolitza que el pacient millora el seu estil de vida. Fins ara ha tingut molt bona rebuda entre els pacients que n’han fet la prova pilot. Tot i que la finalitat és que el pacient es controli el seu propi tractament, cal dir que té en tot moment un equip mèdic multidisciplinari que li dóna suport.