Actualment, el 53% dels espanyols ja són addictes al mòbil i cada vegada són més els joves que pateixen aquest trastorn. Cal tenir en compte que el 67% dels menors de 15 anys ja té un terminal propi. Utilitzar les app i les xarxes socials, descarregar vídeos, pel·lícules o utilitzar el WhatsApp són algunes de les funcions més utilitzades pels menors, joves i adolescents.

Segons ha explicat en una entrevista a Barcelona FM, Carles Boronat, responsable de l’empresa de telecomunicacions Monsan, una persona és addicte “quan es deixa el mòbil a casa i té taquicàrdies, ansietat i es troba perdut”. Boronat ha ressaltat que, de mitjana, es consulta el telèfon 34 vegades al dia i que cal preocupar-se, quan es fa “de manera proactiva, només per mirar si tenim un missatge”. Aquests símptomes cada vegada són més comuns en els joves i adolescents i els experts consideren que cal fer una tasca pedagògica per tal que l’ús dels dispositius mòbils sigui el correcte.

En el marc del Mobile World Congress, Monsan ha presentat un decàleg de consells en què s’alerta de la importància que els pares s’informin de les novetats tecnològiques i de les aplicacions que utilitzen els fills per tal d’educar en aquest àmbit. Es recorda que els joves no tenen cura de la privacitat i que cal incidir en temes educatius, com no aïllar-se en els terminals i deixar de banda el contacte humà. Altres recomanacions per evitar el mal ús del mòbil són controlar el temps dedicat a cada trucada enviada o rebuda, evitar un excessiu consum en l’enviament de SMS i no baixar-se un desproporcionat nombre d’aplicacions innecessàries.

Per als especialistes, si es fa servir el telèfon per al just i necessari, s’evitaran bona part d’aquestes addiccions, encara que consideren que és “essencial que la formació en valors” arribi no només als usuaris sinó també al sector de la telefonia.