Un vertebrat únicEl 2005 els científics es van adonar que el tritó que vivia els torrents del Parc del Montseny era diferent del tritó dels Pirineus, molt més comú.

La descoberta va posar en evidència que el “Calotriton arnoldi”, el seu nom científic, es trobava en estat crític d’extinció i que si no es feia alguna cosa podria desaparèixer. Des del 2007 i en tres centres, el de Torreferrussa, Pont de Suert i el Zoo de Barcelona, es lluita per criar-ne en captivitat.

El suport del programa Life

Gràcies al suport de la Unió Europea es posarà en marxa el programa Life tritó Montseny. Amb una durada de 4 anys i un pressupost de gairebé 3 milions d’euros tots els centres de cria en captivitat augmentaran la seva capacitat reproductora. També es vol millorar l’hàbitat natural dels torrents del massís del Montseny aprofitant l’aigua de pluja i pactant amb els propietaris privats dels terrenys la millora dels cabals dels rius. Un altre objectiu és reintroduir l’espècie en altres punts del territori per assegurar-ne la supervivència.