La il·lustradora madrilenya Ximena Maier és una enamorada del Museu del Prado. Després de visitar-lo més de 40 vegades, ha decidit recollir els dibuixos que ha anat fent en un llibre: ‘Cuaderno del Prado. Dibujos, notas y apuntes de una ilustradora en el museo’. Ara, aquestes il·lustracions també es poden veure en una exposició a la galeria gracienca Las cosas de Martínez. No només ha parat atenció en les obres de la pinacoteca, també ha volgut captar l’ambient i el que hi ha darrere les obres del museu, com les sales de restauració i conservació.

La il·lustradora Ximena Maier sempre va acompanyada del seu quadern. En aquest bloc dibuixa tot allò que veu. Un dia es va adonar que estava ple d’il·lustracions del Museu del Pardo i va decidir convertir-ho en un llibre: ‘Cuaderno del Prado. Dibujos, notas y apuntes de una ilustradora en el museo’. Maier explica que la idea era fer un quadern de viatge molt personal, ja que “crec que dibuixar et fa viatger a qualsevol lloc, perquè t’has de parar, t’has de posar a mirar més i et surts una mica del temps que també passa quan estàs de viatge”.

“He vist com passaven el tiràs davant de Las Meninas”

Són 150 il·lustracions caçades al vol, en directe, una crònica dels dies al museu. D’allò que passa a les sales, però també d’allò que passa entre bastidors, als dipòsits, als tallers i en aquells espais on normalment el visitant no pot entrar. La il·lustradora ha pogut accedir i pintar amb aquarel·les dins de la pinacoteca, però explica que li han quedat coses per dibuixar, “un somni era saber com netejaven el museu, m’encuriosia molt veure-ho. En el llibre no hi és, però vaig aconseguir veure com passaven el tiràs davant de Las Meninas”.

Els dibuixos s’acompanyen de comentaris i les obres d’art de Velázquez, Goya o el Bosco es barregen amb el context del Prado, els turistes, guies, vigilants, treballadors, menjar… Ara, les il·lustracions també es poden veure en una exposició a la galeria gracienca Las cosas de Martínez fins al 27 d’abril.