El Xavier Martínez té 18 anys i des dels nou juga als escacs al club gracienc Tres Peons. El seu pare el va portar a l’entitat per introduir-lo en aquest esport, i tot i que al principi no el va acabar de convèncer, ara ha guanyat el tercer títol més important a escala internacional en escacs, és mestre de la FIDE. “Al principi a mi, com a molts jugadors escaquistes, la veritat és que no m’agradaven gaire els escacs”, explica el Xavier. “Quan sempre vas a torneigs i sempre estàs perdent, no t’agrada gaire. Però a mesura que vas guanyant partides et va agradant més, mostres més interès, vas a més torneigs i busques formes de millorar i d’anar augmentant el teu nivell”. Ara el que més l’atreu dels escacs és la seva originalitat, ja que mai no hi ha una partida igual. A més, s’han convertit en una part molt important de la seva vida, on ha fet grans amics.

El Xavier no es vol quedar amb aquest títol i ja està pensant a preparar-se per al de mestre internacional, però sense pressa, perquè sap que és més complicat. El club Tres Peons valora molt positivament el que ha aconseguit aquest jove escaquista, tal com ho explica el seu president, Joan Galceran: “De mica en mica ha anat creixent i ha arribat a aquest títol, que és un títol important. Tenim altres jugadors que són mestres FIDE, i més, tenim mestres internacionals, però aquests jugadors no van començar amb nosaltres. Per tant, per a nosaltres el Xavi és una fita i sobretot ens serveix de mirall per a la resta de joves que van darrere d’ell”.

Dos cops a la setmana el Xavier fa classes als joves escaquistes del club, que recentment han guanyat en les categories sub8 i sub10 del campionat de Catalunya i han quedat subcampions en la categoria sub18.