Miquel Vallés és l’impulsor de la reedició de ‘Vivers de revolucionaris. Apunts històrics del districte cinquè’, d’Emili Salut. Fa 15 anys va veure el text a l’Arxiu de l’Ardiaca però a les llibreries no el va trobar. Creu que és una obra important perquè explica com es treballava i vivia en el Raval de finals del segle XIX.

El text recull, segons Miquel Vallés, “com passaven el temps els nens, com jugaven amb els animalons petits, les sargantanes, que el que feien era allò que ells havien vist, és a dir, les penjaven pel coll fins que s’escanyaven, perquè això és el que havien vist en les execucions de la presó d’Amàlia”.

Document històric i social 

El text està escrit amb un llenguatge planer i en l’argot català de l’època. En Miquel explica que van optar per mantenir el mateix llenguatge que havia utilitzat l’autor però que, per facilitar la comprensió de certes paraules, a peu de pàgina se n’explica el significat.

El text narra també les dures condicions de vida dels treballadors i en especial de les dones. “Moltes d’elles feien la doble jornada a la fàbrica i a casa. El marit arribava moltes vegades borratxo… En fi, això ho explica amb una delicadesa, amb molta tendresa, perquè ell era un home de pintar parets, sembla”.

‘Vivers de revolucionaris. Apunts històrics del districte cinquè’ és el cinquè llibre de la col·lecció “Històries del Raval”, que amb les reedicions dels textos originals vol contribuir a conèixer la història d’aquest barri.