Ventura Pons explica que ha configurat ‘Universal i faraona’ -el seu cinquè documental- com un film de films amb música i imatges rodades ara o en els últims 40 anys. En aquest, fa memòria de Pepe Rubianes, Gato Pérez i Ocaña. Diu el director que els ha escollit “perquè eren tres amics, tres icones, perquè eren uns grans creadors, perquè se n’han anat i perquè són la imatge que tenim d’una època brutal”.

És el cas d’Ocaña i la seva explosió creativa. Com diu el seu germà en el documental, l’artista era un tot: “maricón, pintor y teatrero” i això va definir la seva obra. El film recull una conversa entre el germà bessó d’Ocaña i el conservador Ignasi Millet i imatges de performances d’Ocaña, entre altres, els seus passejos per la Rambla. El seu germà, Jesús Pérez Ocaña, recorda que “a la Rambla ell es disfressava, perquè lluitava per la llibertat dels homosexuals i les lesbianes i perquè la gent es fixés en la seva pintura i en aquella època era molt difícil.” Ara, el germà d’Ocaña recorda que Barcelona té un deute pendent amb l’artista andalús i demana que s’organitzi una exposició amb la seva última obra pictòrica.

Els viatges de Rubianes

El documental també mostra imatges inèdites de Pepe Rubianes. Són vídeos dels seus viatges per Àfrica. Explica Ventura Pons que Rubianes va filmar més de 50 hores de les seves travessies pel món que ara té el director guardades a la caixa forta esperant un nou projecte. En aquests vídeos, es veu l’artista desbordant energia i compartint vivències.

Anècdotes sobre Gato Pérez

A la pel·lícula, en Carles Flavià i en Jaume Sisa conversen sobre Gato Pérez. Aquesta filmació és de l’any 2002 i ara es pot veure completa. Expliquen anècdotes i moments compartits amb l’artista argentí que es va contagiar de la vitalitat de la rumba catalana a Gràcia. És una memòria compartida amb l’espectador i fixada en imatges, aquest és l’objectiu de Ventura Pons que dona molta importància a no perdre el passat i recuperar figures com aquests tres artistes que assegura van fer Barcelona universal. Divendres s’estrena el film a Barcelona, als cinemes Zumzeig.