La cooperativa Alencop s’ha traslladat al polígon industrial del Bon Pastor per manca d’espai a una nau de Sant Martí. L’objectiu de l’entitat, formada actualment per 26 socis i gestionada a través de comissions, és ampliar l’oferta de serveis i l’àmbit de recollida de ferralla i electrodomèstics. L’entitat té previst obrir una botiga de segona mà i fer activitats de conscienciació entre els veïns.

La cooperativa Alencop s’ha traslladat a principi d’octubre a una nau del carrer de Fra Juníper Serra, al polígon industrial del Bon Pastor. L’entitat, formada per 26 socis, es troba adequant l’espai que han llogat a un particular per cinc anys i amb opció a pròrroga. El trasllat del carrer de Santander al Bon Pastor es deu que la nau de Sant Martí se’ls havia quedat petita. Segons el coordinador de l’equip tècnic que dona suport a la cooperativa, Jesús García, volen dur a terme un projecte de gestors de residus i accions relacionades amb l’economia circular i la reutilització i reparació d’aparells, i per això necessitaven més espai.

Nous projectes

Un dels projectes que tenen previstos engegar és donar una segona vida als aparells que reben. Segons García, quan reben un objecte que encara funciona volen fer les comprovacions pertinents i, si es pot, fer petites reparacions per recuperar-lo. D’aquesta manera es podria vendre i reutilitzar. De fet, l’obertura d’una botiga de segona mà és un altre dels serveis que volen començar. Tenen previst adequar-la a l’entrada de la nau i obrir-la a principi del 2018.

Vinculats al territori

La Cooperativa Alencop també busca tenir contacte amb els veïns del Bon Pastor, Baró de Viver i la resta del districte de Sant Andreu. L’entitat forma part del Pla de barris que hi ha en aquests dos barris i, per això, volen oferir activitats als veïns vinculades amb l’economia circular. Segons Jesús García, entre les idees es troben fer tallers d’autoreparació d’electrodomèstics, sessions de sensibilització sobre la recuperació d’aparells o establir contactes amb els mitjans de comunicació local.

Ampliar la zona de recollida de ferralla

La zona actual de recollida de ferralla i electrodomèstics de la cooperativa Alencop són els districtes de Sant Martí i Sant Andreu. També tenen previst ampliar-ho a la Dreta de l’Eixample a final d’any o principi del 2018. Segons Jesús García, la idea és arribar a més districtes de la ciutat, però abans necessiten la logística necessària per poder carregar els tricicles elèctrics que utilitzen per fer la recollida. Això respecte a la recollida a particulars, perquè assegura que respecte a entitats i empreses arriben a tota la ciutat.

La cooperativa Alencop disposa de tres tricicles elèctrics amb un màxim de càrrega de 250 kg cadascun i, si la ferralla o l’objecte és molt voluminós, fan ús d’un camió de 3.500 kg. A la nau del Bon Pastor, els socis s’encarreguen de triar i separar els objectes i portar-los al punt verd o a gestors de residus autoritzats per l’Agència de Residus de Catalunya.