La Torre de la Sagrera, d’estil neoclàssic, té una superfície total construïda de 970 metres quadrats dividits en quatre plantes. A la planta baixa es troben el vestíbul, un magatzem i taller dels Dracs, Diables i Gegants de la Sagrera i l’accés a una sala polivalent annexada a la casa amb una capacitat de 100 butaques.

La primera planta acull una sala de lectura, diversos despatxos i una terrassa de 137 metres quadrats que s’utilitzarà també per fer-hi tallers exteriors. A la planta segona hi ha un espai de criança, de 45 metres quadrats, el taller de cuina i dos espais polivalents més per a activitats diverses. Al soterrani s’ha habilitat un buc d’assaig i hi ha l’entrada a un refugi antiaeri de la Guerra Civil que es va localitzar durant les obres i que està previst rehabilitar, en una segona fase, perquè es pugui visitar.

Se n’ha mantingut el paviment original

Les obres de rehabilitació han mantingut bona part dels paviments hidràulics originals de la planta baixa i elements de la façana. Segons la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, la Torre de la Sagrera esdevé “una icona en la millora de l’espai públic”.

La Federació Torre de la Sagrera és l’entitat encarregada de la gestió cívica de l’equipament, que estarà en marxa la propera setmana. Aglutina unes 600 famílies que formen part de les diverses entitats de la federació: l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera; Dracs, Diables i Gegants de la Sagrera; l’Agrupament Escolta i Guia Pau Casals; l’Associació Gastronòmica Esquerres Platejades i l’associació recreativa Juguem.

Una antiga casa senyorial

La Torre de la Sagrera ha tingut diferents usos al llarg dels anys. L’edifici es va començar a aixecar l’any 1875, quan era propietat de l’industrial de rajoles Joan Arpí. D’estil neoclàssic, el terreny feia uns 1.900 metres quadrats. L’any 1936 la casa va ser expropiada per l’Ajuntament per instal·lar-hi una escola pública del Comitè de l’Escola Nova Unificada.

Jornada de portes obertes

Diumenge, 26 de novembre, hi ha organitzada una jornada de portes obertes perquè els veïns puguin conèixer l’equipament. Durant la visita, entre les 10.30 i les 14 h també s’explicarà la història del període romà del terreny on es troba ubicada finca i el darrer període de l’edifici com a casa de la família Arpí.