La Mostra de Titelles organitza espectacles gratuïts als carrers i equipaments de Nou Barris, a més d’exposicions, xerrades i tallers. També els comerços del barri se sumen a la cita, per segon any consecutiu, omplint els aparadors de titelles fets pels escolars dels barri.

El barri de les Roquetes és ja tot un referent ciutadà en l’art dels titelles. La Titellada arriba enguany a la 12a edició plena d’activitats gratuïtes per a totes les edats. Si la setmana passada va ser el torn de les escoles, que van acollir els tallers per als alumnes del menjador, ara és el torn dels espectacles a les places i equipaments.

Enguany, la Titellada ret homenatge a la companyia Eudald Ferré, que estrena l’espectacle ‘El faune, el drac i el dimoni’ a la plaça dels Titellaires. També la companyia +Tumàcat presenta el seu darrer treball a l’Ateneu Popular 9 Barris. “Com a novetat, enguany, a més de titelles també fem un espectacle d’ombres xineses en pantalla gegant, en gran format, divendres a la tarda”, explica José Antonio Ruiz, de l’Associació Titellaire de Roquetes. A més, l’espai Roquetes és un Titella permet donar una oportunitat a persones del barri que desitgen començar a practicar davant del públic amb els titelles. La previsió dels organitzadors és que, com en les edicions anteriors, hi hagi entre uns 200 i 300 assistents a cada espectacle.

“El titella com a eina de transformació social”

Per als organitzadors, el titella esdevé una eina de transformació social que permet treballar aspectes com l’ús dels espais públics, la convivència o la cohesió dins els barri. “La Titellada té com a objectiu fomentar la convivència a les places i carrers, al nostre barri, tot fent la tasca de compartir cultura, de poder portar en aquest cas titelles, cultura tradicional, popular, de la nostra terra, de moltes terres d’altres llocs, poder compartir aquest mos de cultura en un espai públic”, comenta Ruiz.

És per això que tot el barri se suma a la Mostra de Titelles. La biblioteca les Roquetes ens mostra aquests dies els titelles construïts als tallers que realitza any rere any l’Associació Titellaire de Roquetes. “Hem preparat una exposició amb els titelles que hem fet en aquests 12 anys –comenta Ruiz-, tallers que s’han fet al carrer, a les festes, a la tamborinada al Parc de la Ciutadella, al Cultura va de Festa al Parc de la Guineueta, al nostre barri i altres barris…Ttots aquests tallers que hem fet perquè la gent aprengui a fer un titella amb material de rebuig”.

A més, els comerços de les Roquetes participen també per segon any consecutiu en la festa. “Podem veure titelles fets pels alumnes de les escoles del barri –l’Antaviana i el Turó de les Roquetes-, que estan als aparadors dels comerços. Hi ha 60 establiments comercials que hi han participat enguany”.  L’Associació de Comerciants de Roquetes organitza també un concurs.  Al centre Ton i Guida podem veure també els titelles de l’exposició fotogràfica de Jesús Atienza, una producció del Museu de les Arts Escèniques de Barcelona.  Sota el títol “Capturar l’alè”, la mostra recull la feina dels professionals dels titelles.