El taller Connectades i vinculades forma part del Programa d’inclusió digital dels Serveis Diürns de la Llar la Mercè, del barri Gòtic. Aquest programa busca que la gent gran assoleixi la inclusió digital i alhora estableixi vincles. Els destinataris del projecte són persones grans que, per confluència de diversos factors socials, econòmics i de salut, presenten dificultats d’ordre relacional que els impossibiliten gaudir de recursos i serveis.

Usuaris de la Llar la Mercè, del barri Gòtic, tenen la possibilitat de participar en el taller Connectades i vinculades, que es fa cada dijous al Casal de Gent Gran Pati Llimona. La majoria dels assistents al taller volen descobrir per a què serveixen i què es pot fer amb les noves tecnologies. És el cas de Dolores Ruau, que sap que amb tallers com aquest  “es poden aprendre moltes coses. A part de la tauleta, s’expliquen moltes coses que em poden anar bé per a moltes coses, per a l’ordinador mateix i per entrar a molts llocs”. 

Una altra de les usuàries del taller és Mari Carmen Yelmo, que tot i l’interès que demostra reconeix que li costa una mica endinsar-se en el món digital: “No sabia entrar a Instagram i ara ho he après i sembla que sí, ho vaig fent. Em costa, perquè em costa molt, però ho vaig fent”.

Evitar l’analfabetisme digital i la solitud

Connectades i vinculades vol evitar la bretxa digital en el col·lectiu de la gent gran. Per això, Érika Terin, que és la tallerista del projecte, explica algunes de les coses que fan durant les sessions, “com desbloquejar una tauleta, que sembla quelcom molt senzill i que fem nosaltres cada dia, doncs ells ensenyem com connectar-la, com encendre-la, utilitzar una calculadora, utilitzar la càmera, fer cerques a través d’internet”.

El taller és un projecte que va començar ara fa un any, quan, segons recorda Mercè Giner, directora de Programes de la Fundació Família i Benestar Social, van comprovar que “la temàtica de les noves tecnologies no arribava prou a la gent gran i vam pensar de fer un taller en què apropem, en aquest cas, les tauletes, perquè poguessin aprendre a fer-les servir”. Amb aquest taller també es volt evitar un dels problemes principals de la gent gran: passar molt de temps sense contacte amb ningú.