Les vivències de la Generosa i l’Elena tornen al Lluís Vives

L’any 2004 el catedràtic i exprofessor de l’Institut Lluís Vives de Barcelona va descobrir el diari de l’Elena i va decidir preparar una mena d’obra teatral amb els nois del centre a partir d’aquest material. Més tard, l’autor del llibre va tenir coneixement d’aquest material i va demanar a les germanes permís per publicar-lo ja que no havia sortit mai a la llum més enllà del treball que s’havia fet a classe amb els alumnes.

Generosa Arnau Pitarch explica com han conservat els diaris  fins a avui: “Els vam guardar com un tresor. Nosaltres van estimar molt l’escola perquè ens va donar molt”. L’escola les va encoratjar perquè narressin el que vivien en aquells temps difícils. El 19 de juliol del 36 la Generosa explica que van arribar les tropes franquistes. També parla de les barricades i de la crema d’esglésies. Els diaris també són testimoni del seu dia a dia a l’escola, un material que també inclou dibuixos de les baralles a les cues de racionament o de la fugida en tren de moltes famílies amb l’esclat de la Guerra Civil.

Tres diaris sobre com els escolars van viure la guerra

El llibre ‘La guerra amb ull d’infant’, de Salvador Domènech, al marge dels dos diaris de les germanes Arnau Pitarch, recull el diari, també inèdit, del mestre Enric Gibert amb les redaccions dels seus alumnes sobre la Primera Guerra Mundial.

L’objectiu de l’autor, que recull un 80 % de material sobre la Guerra Civil, amb articles publicats en revistes escolars o sindicals de l’època republicana, és abordar com els infants percebien les notícies sobre les guerres passades o com van viure en la pròpia pell la Guerra Civil. Elena Arnau Pitarch explica: “És clar, ho passàvem malament perquè estàvem a classe estudiant i sentíem l’avió i és clar, totes les nenes traient el cap per la finestra. Guaita, mira l’avió, és aquí.”  

Un autor especialitzat en les escoles de la República

Salvador Domènech (Barcelona, 1955) és psicopedagog i escriptor, doctor en pedagogia i té el Màster en Psicopedagogia i Assessorament Curricular, ambdós per la Universitat de Barcelona. Des de la seva època d’universitari ha realitzat recerca històrica sobre institucions escolars i culturals i personalitats relacionades amb el món de l’educació a Catalunya. S’ha especialitzat en el període històric del primer terç del segle passat, sobretot en la dècada dels anys 30. Ha realitzat nombrosos articles en revistes com ‘Escola Catalana’, ‘Guix’, ‘Perspectiva Escolar’, ‘L’Avenç’, ‘Revista Catalana de Pedagogia’ i ‘Sàpiens’, entre d’altres.

Ha escrit llibres en col·laboració, i en solitari destaquen ‘Manuel Ainaud i la tasca pedagògica a l’Ajuntament de Barcelona’ (1995), ‘L’Institut Escola de la Generalitat i el doctor Josep Estalella’ (1998), ‘Els alumnes de la República’ (2008) i ‘Els alumnes de la Generalitat’ (2009).

Arran dels treballs per recuperar la memòria històrica dels exalumnes que van estudiar als centres públics republicans de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, va descobrir el dietari d’Encarnació Martorell sobre la Guerra Civil, i el va editar amb el títol ‘Amb ulls de nena’ (2008). Més tard van publicar conjuntament ‘Mestres i alumnes de la República’ (2013), un llibre que aplega els records escolars d’Encarnació Martorell. També és coautor i editor de ‘Cartes d’amor i de dol’ (2010).