Pels veïns el soterrament de les vies és una oportunitat per estructurar urbanísticament el barri. “A banda de guanyar físicament el terreny, guanyem la possibilitat de poder tenir un pla general urbanístic més coherent, i la possibilitat d’integrar l’eix Besòs i el parc fluvial, i millorar la comunicació amb Montcada”, explica Esther Mesas, de l’associació ecoveïnal Vallbona Viu. Mesas assegura a més que “hem patit molt” tant pel soroll que generen els trens com perquè “quedar-nos fora [del projecte de soterrament de Montcada] faria després inviable el soterrament en el nostre tram econòmicament i tècnicament”.

El tram afectat és relativament curt, des de Montcada fins al camp de futbol del Racing Vallbona. A partir d’aquest punt, les dificultats tècniques i l’existència d’un torrent ho desaconsellaven. Des de l’associació ecoveïnal Vallbona Viu, Zaida Palet assegura que “ens sembla bé perquè es cobreix la part més poblada, que és la que es troba més a prop de les vies precisament”, i remarca que s’ha aconseguit el soterrament fins a Vallbona, “que en principi no estava previst en el primer projecte, precisament per la població que viu a la zona de la plaça del Primer de Maig”.

Els veïns volen ara participar en el disseny del Parc Fluvial del Besòs, juntament amb la resta de municipis afectats. Palet remarca que “no volem un parc com el de Santa Coloma o Sant Adrià, no volem que es malmeti tot el que s’ha recuperat amb les depuradores els darrers anys, volem que sigui un entorn el més natural possible”.

El barri de Vallbona ha reclamat el soterrament de les vies durant molts anys. Recorden com a gran oportunitat perduda el projecte de la construcció de l’AVE l’any 2007, que finalment va deixar fora el soterrament de l’R2. Ara, volen fer un seguiment exhaustiu del procés, que ja els han dit que durarà uns tres anys. El projecte els aportarà també el desviament de dues vies auxiliars que creuen el barri i que es mouran per tal d’unificar les dues zones d’horts de la Ponderosa. D’aquesta manera, diuen, el barri guanyarà en verd i en coherència.