Els veïns de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera s’oposen a la construcció d’un edifici d’habitatges públics, planificat en un solar del carrer del Rec Comtal. Asseguren que “els habitatges socials o protegits són molt necessaris a tot Barcelona i també en aquest barri”, però concreten que “no en aquest espai”, explica Maria Mas, de l’Associació de Veïns del Casc Antic. L’entitat assegura que “el solar no és prou gran per encabir-hi un bloc de pisos” i proposa que l’espai es destini a equipaments.

Per la seva banda, el districte de Ciutat Vella ha comunicat als veïns que “estem buscant alternatives” per moure l’edificabilitat a un altre solar, explica la regidora del districte, Gala Pin. La posició municipal, però, és la de prioritzar l’habitatge públic. De fet, Pin afegeix que “haurem de fer equilibris —en cas de no construir habitatge al carrer del Rec Comtal— per no perdre habitatge públic” al barri. Amb tot, el districte avança que abans de l’estiu haurà de trobar un altre solar a la zona on ubicar aquests pisos.

Desencís entre els veïns

La percepció al veïnat, però, és la de no confiar gaire que s’aturi la construcció de l’edifici d’habitatges al solar. Adam Glubinski, de l’AV Casc Antic, confessa que tot i que “el projecte municipal està aturat, l’Ajuntament espera saber què fer amb aquest solar” i pronostica que “com que la qualificació urbanística ja està concedida, es faran” els pisos.

Urbanització inacabada

En aquesta zona ja hi va haver una altra operació urbanística polèmica: la de l’hotel Rec Barcelona, que es va aprovar en un mandat anterior. L’acord amb la constructora obligava Núñez i Navarro a urbanitzar el passatge de Sant Benet. Els veïns consideren que aquesta actuació s’ha limitat “exclusivament a dignificar la part que toca a l’hotel” i lamenten que “es podria haver fet un projecte més ambiciós i integrador” quan s’urbanitzi al solar buit.