“És una plaça històrica ja que és la plaça més antiga de tot el districte de Nou Barris, és una plaça que s’urbanitza a la dècada dels 60 del segle XIX en terrenys de dues masies, Can Basté i Can Costa dels Xiprers”, explica Jordi Sànchez, president de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. Precisament van ser els propietaris d’aquestes dues masies, Pere Pous i Matilde Viguer, qui van urbanitzar-la. Com a curiositat podem destacar també que en el subsòl d’aquesta plaça passa un tram de l’antiga mina d’aigua de la Torre dels Anglesos.

A partir de l’any 1867 es van començar a comprar parcel·les i edificar cases noves a la plaça. La primera és la del mestre d’obres Josep Guix i Vila als números 1, 2 i 3 de la plaça. Aquesta casa ja no es conserva. “A partir de la dècada les 60 del segle XIX comencen a construir-se una sèrie de cases de planta baixa i primer pis, de les quals es conserven només un parell – afegeix Jordi Sànchez-, una de situada al número 10 de la plaça i la segona fa cantonada amb el carrer dels Amics, que encara conserva una placa que diu ‘Calle de los Amigos’. És una placa del segle XIX que ens recorda que aquest carrer pertanyia al districte cinquè del poble de Sant Andreu de Palomar.”

En una altra parcel·la es va construir el 1903 el centre Eulalienc, també conegut com El Casinet. Aquest centre va esdevenir un lloc molt conegut a tota la ciutat de Barcelona per les representacions teatrals i els balls socials. L’edifici original es va enderrocar i reformar completament, però l’entitat continua tenint seu a la plaça.