Les biblioteques de les Corts organitzen el cicle Conèixer les Corts que ofereix xerrades i itineraris per conèixer diferents períodes i perspectives de la història del districte. Dissabte es farà el primer itinerari que recorrerà els espais més significatius dels barris de les Corts durant la Guerra Civil i el franquisme. El cost pels participants és de quatre euros i cal inscriure’s prèviament a qualsevol de les biblioteques del districte. Les xerrades del cicle, en canvi, són gratuïtes.

L’itinerari començarà davant la caserna del Bruc, un dels espais on va començar el període històric que s’explicarà. “És des d’aquí on una part de l’exèrcit que s’alça contra el govern de la República surt de la caserna, també de d’altres de la ciutat, i fa l’alçament i es revolta contra la ciutat de Barcelona, però la ciutat de Barcelona resisteix”, explica Laura Molinos, la guia que portarà la ruta i que és membre de l’Associació Conèixer Història.

La ruta també passarà pel Palau de Pedralbes que durant els anys de la guerra va servir de refugi per a infants que venien d’altres zones d’Espanya i que no tenien on acollir-se. Amb el franquisme, el palau es va convertir en la residència barcelonina del dictador, però també va servir de residència per a “visites estrangeres d’alt nivell com, per exemple, va ser Galeazzo Ciano, que va ser el ministre d’Afers Exteriors del govern de Mussolini, o també Heinrich Himmler, el cap de les SS nazis”, comenta Molinos.

A més, es visitaran altres espais significatius del districte durant el període de la Guerra Civil i el franquisme com, per exemple, les Cristalleries Planell, que va ser considerada una indústria exemplar de l’època; l’espai on hi havia hagut la presó de dones de les Corts, on es van recloure moltes preses polítiques; o la Maternitat, com a exemple del model de beneficència de la postguerra.

Un cicle per conèixer la història

La ruta de dissabte serà la primera del cicle Conèixer les Corts, que organitzen les biblioteques del districte. El cicle va començar a l’abril i s’allargarà fins a la tardor. Per participar en els itineraris cal pagar una entrada de quatre euros i fer una inscripció a qualsevol de les biblioteques del districte. Les xerrades en canvi són gratuïtes i no cal inscriure’s.