Tant els veïns que viuen als blocs de la plaça de la Primavera, com alguns de la carretera de Ribes tenen com a tocar la subestació elèctrica de Sant Andreu. Un element que, segons expliquen, s’hauria d’haver desmantellat quan van venir a viure a la zona. Ara, amb l’empenta de les entitats veïnals s’estan començant a organitzar per exigir el soterrament o la desaparició.

Tal com exigeix el president de l’Associació de Veïns Sant Andreu Nord – Tramuntana, Manolo Muñoz, el que volen és que “se l’emportin d’aquí”. “Normalment ja no es creen aquest tipus d’espai per aquest tipus de centrals a les ciutats”, recorda. A parer de l’entitat, la planta s’hauria de traslladar a un nou emplaçament “amb les condicions amb què s’instal·len actualment”.

L’associació de veïns ha encarregat un estudi de tempteig sobre quins són els efectes que poden tenir els valors de contaminació electromagnètica actual sobre la salut dels veïns. En aquest sentit, un dels investigadors responsables, Carlos Sentmenat de Biohabita, assegura que per ara només han pogut prendre una mesura ràpida, la qual ha donat “uns valors una mica propers als límits que nosaltres recomanem”.

Si bé aquests límits que marquen els investigadors se situen molt per sota del que estableix la llei, recomanen a l’administració que desenvolupi un informe exhaustiu per decidir què s’hauria de fer amb la subestació elèctrica.