L’associació de veïns del Mont d’Orsà de Vallvidrera tem que la torre del Bisbe, una masia del segle XIII, propietat de la Generalitat de Catalunya, acabi en ruïnes, com ja ha passat amb el monestir de Santa Maria de Valldonzella, propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Per evitar-ho, han demanat a la Generalitat que el Consorci del Parc de Collserola se’n faci càrrec de la restauració i conservació, i han ofert la seva col·laboració per elaborar un pla de gestió conjunta amb els veïns.

Ja fa anys que els veïns de Vallvidrera demanen que es recuperi i es mantingui el monestir de Santa Margarida de Valldonzella, propietat de l’Ajuntament de Barcelona. És un conjunt històric que data del 1237 i que es troba en ruïnes. El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l’encarregat de gestionar la finca, però no té assignat els recursos econòmics necessaris per rehabilitar i mantenir l’espai. L’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera vol evitar que això passi també amb la torre del Bisbe, propietat de la Generalitat des de fa pocs anys, i que està situada a uns 400 metres de la de les ruïnes del monestir, al terme municipal de Sant Feliu de Llobregat. Els veïns han fet una instància al Departament de Territori perquè el consorci del parc natural es faci càrrec de la gestió. “El Consorci del Parc de Collserola té unes lleis que protegeixen tot el patrimoni cultural. A més, en el cas de la torre del Bisbe i de Santa Margarida de Valldonzella estan catalogades com a bé d’interès cultural local. El que no pot ser és que fem unes lleis i després se’ns en vagin a terra aquestes masies que formen part de la nostra història”, denuncia Salva Ferran, de l’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera. La torre del Bisbe, una masia que també data del segle XIII, presenta un aspecte preocupant, tot i que els veïns pensen que encara es pot recuperar. El que salta a la vista és que si la teulada no l’arreglem ràpidament, aquest conjunt anirà a terra i llavors és molt més difícil de restaurar”, explica el Ferran.

Els veïns demanen que s’assignin recursos econòmics per rehabilitar i conservar aquestes masies. Són conscients però, que la gestió únicament pública d’aquests edificis i finques no és viable. S’han reunit amb el gerent del Consorci, Marià Martí, per oferir la seva ajuda en l’elaboració d’un projecte de rehabilitació i manteniment de l’edifici i la finca de Santa Margarida de Valldonzella. “Vam elaborar un preprojecte per restaurar l’església romànica i l’antiga torre perquè tenen un valor històric i patrimonial. No obstant això, encara s’ha trobar el finançament que hauria de venir de l’Ajuntament de Barcelona, perquè aquest conjunt es troba al terme municipal de Barcelona”, apunta Marià Martí, gerent del Consorci. La cooperativa de consum Can Pujades ofereix també la seva ajuda per reduir les despeses per recuperar aquest conjunt patrimonial. “No pensem només quedar-nos en rehabilitar la masia, sinó donar-li vida. Voldríem recuperar tots els usos tradicionals que ha tingut Santa Margarida de Valldonzella i que li dona valor. Es pot estudiar també la possibilitat d’incloure aquesta finca dins d’un circuit de pastura, a més de recuperar les vinyes i altres conreus”, apunta Pablo Cabeza, de la cooperativa de consum Can Pujades. Cabeza afegeix que l’Ajuntament “sempre li ha donat l’esquena” i que tot i estar catalogada com a bé d’interès local, la realitat és que “està en ruïnes”.