L’any 2003 Ràdio Gràcia estava gestionada per l’empresa Tecnoradio i la programació es basava en una radiofórmula comercial, fet que tancava la porta a entitats i veïns del districte. Per això, van decidir impulsar la plataforma Salvem Ràdio Gràcia, que reclamava una emissora oberta al barri on poder difondre activitats, opinions i temes de l’actualitat gracienca. Aquesta força va fer que l’empresa marxés i que la ràdio es capgirés. El 107.7 FM es va convertir en una freqüència per al barri, les entitats i els veïns.

D’aquest canvi radical en fa 15 anys. Josefina Altés participa en la programació de l’emissora des del 2003 i va formar part de la plataforma Salvem Ràdio Gràcia: “Vam guanyar la ràdio per al barri i després ha tingut continuïtat amb persones que potser en aquell moment no hi eren però que han seguit donant-li aquesta presència. Haig de dir que aquella lluita no ha acabat mai, sempre hem seguit reivindicant que volem Ràdio Gràcia”. Un dels protagonistes del canvi va ser el director de l’emissora, Carles Salat, que tenia molt clars els passos a seguir: “El primer que es va fer va ser obrir la porta i dir que començàvem a construir una programació en què qui parli realment siguin les entitats i els veïns”.

Premis i reconeixement

En tot aquest temps, el director de Ràdio Gràcia, assegura que l’essència no ha canviat. Formen la graella els programes que tiren endavant els voluntaris i alguns també tenen 15 anys, com ‘Ones de dones’ o ‘Tot hi cap’. En el 107.7 de l’FM hi ha programes de teatre, dones, esports, tertúlies o actualitat. Diuen que qui es mou a Gràcia acaba passant pels estudis de la ràdio: “Intentem que tothom tingui un reflex a l’emissora“, diu Salat.

L’emissora té múltiples reconeixements: nou Premis Vila de Gràcia, un de comunicació social de Barcelona i un Arleqüí, per la programació teatral. Asseguren que aquests guardons són dels programes i dels voluntaris que fan possible que cada dia hi hagi emissions al 107.7, que ara també es pot escoltar en format podcast.