La revisió del protocol festiu de Gràcia es publicarà a finals d’any. Inclourà les figures que s’han incorporat, com l’Home dels Nassos, l’Atzeries o l’Àliga, que està a punt d’estrenar-se. També recull la festa de la revetlla de Sant Joan, que abans no se celebrava com ara, amb foguera i la flama del Canigó.

Gràcia va ser un dels primers districtes de la ciutat en tenir protocol festiu. Però des del 2008 no s’havia renovat. Per això, ara s’ha fet una revisió i s’hi han inclòs les novetats dels darrers anys. Bàsicament, es tracta de figures noves: l’Home dels Nassos -creat el 2011 amb certa semblança a Francesc Derch, qui va ser l’últim alcalde la Gràcia independent- o l’Atzeries -la bèstia de foc de la Vella de Gràcia, estrenada el 2016-. També s’hi han incorporat les rèpliques més lleugeres que s’han fet del Papitu el campanar i dels gegants Pau i Llibertat. I l’Àliga, un nou element del bestiari gracienc que està en procés per sortir aquesta festa major.

També s’ha afegit al protocol la festa de la revetlla de Sant Joan. En els últims anys s‘ha fet foguera i s’ha recuperat anar a buscar la flama del Canigó i portar-la fins a Gràcia.

La “bíblia” de la festa popular

El protocol festiu “és com la bíblia del que és la festa popular de Gràcia”, explica Josep Maria Contel, membre de la comissió del protocol festiu de Gràcia. Aquesta comissió, en què tota la cultura popular del barri queda representada, s’ha encarregat de fer la renovació del document amb el suport del districte.

La versió renovada es publicarà a finals d’any. Hi ha fotografies, partitures i s’hi recull tota la cultura popular de la Vila de Gràcia. Segons Contel, és un document per a la història i que serveix perquè tothom respecti les tradicions que es fan des de fa anys, tant govern com colles.