Fa gairebé 30 anys que el Jove Teatre Regina va obrir com una sala dedicada al teatre familiar, en una època en què la companyia, creada deu anys abans, volia apostar per una programació que tingués en compte als més petits. Aquest tipus de teatre ja està consolidat arreu del territori i, tot i que no el deixaran de banda, ara han decidit fer el salt cap al teatre adolescent. De fet, va ser parlant amb joves, buscant el motiu per què no els agradava anar al teatre, que van començar a gestar la idea de fer teatre per a adolescents. Primer, van començar amb l’estrena, l’any passat, de la producció pròpia ‘Ningú et va dir que fos fàcil’. I ara, amb la programació estable destinada als joves de més de 12 anys.

Aposta pel musical

El Jove Teatre Regina vol oferir una temporada de teatre pensada per als adolescents, amb temes amb què se sentin identificats. Majoritàriament han optat pels musicals. I és que la música per exemple, sí que és un àmbit que s’ha sabut mantenir present en aquesta etapa de la vida. El teatre, en canvi, perd els petits espectadors quan comencen a fer-se grans i després només són uns quants que tornen als teatres en l’edat adulta. Així ho explica Mariona Campos, directora artística del Jove Teatre Regina: “Creiem que és moment de parlar del teatre per adolescents que oficialment desapareix  de manera màgica per tornar quan ja siguin grans, si és que tornen, a partir dels 26 o 30 anys. Nosaltres no tenim tan clar que realment tornin. La nostra aposta és per provar de fer una temporada estable i que tinguin temàtiques que els interessin.”

El primer espectacle d’aquesta programació, ‘Paràsits’, s’estrena aquest diumenge a les 19.45 h, un horari pensat per als joves. Aquesta producció de la companyia B de Bareka vol fer reflexionar sobre la joventut com a motor de canvi. Es basa en la història verídica dels Pirates d’Edelweiss, uns joves contraris al règim nazi, que hi van lluitar en contra de manera pacífica, a través de la música.

Mireia Òrrit, una de les actrius del musical ‘Paràsits’ està d’acord que el públic adolescent se sentirà identificat amb el seu espectacle: són adolescents que lluiten pels seus ideals i lluiten per la llibertat d’expressió. Crec que cal adreçar certes obres a un públic que necessita també que se li expliquin coses i sentir-se identificat.”

Tres espectacles més completaran aquesta nova programació per a joves, dos d’ells de producció pròpia. Els instituts també podran tenir accés a les representacions entre setmana. I a l’abril la programació se centrarà en concerts teatralitzats. També hi ha la idea de fer en un futur activitats relacionades amb aquestes obres de teatre per a adolescents, sota el títol Lab.jove.