El 5 de març de l’any 1993, l’Ajuntament va presentar el primer Consell de Dones de la ciutat. El va iniciar a Sant Martí perquè era un dels districtes on les entitats de dones tenien més presència. La idea del consistori era establir un sistema de participació ciutadana a partir del qual poder detectar els problemes, necessitats i demandes de les dones per determinar les polítiques que calia fer en aquest camp.

Fa 25 anys, l’Ajuntament de l’alcalde Maragall va posar en marxa un consell sectorial de dones per a cada un dels districtes de Barcelona. Va ser una iniciativa pionera pel que fa a participació ciutadana. De les trobades entre dones, entitats i el consistori en van sortir accions polítiques concretes com, per exemple, la creació de 10 punts d’informació i atenció per a les dones a la ciutat.

El projecte es va iniciar a Sant Martí perquè l’Ajuntament hi havia detectat un gran nombre de dones mobilitzades en entitats i associacions. Ara, algunes de les que van participar en la creació de la iniciativa reclamen que el Consell de Dones s’actualitzi per ser més eficient. També treballen en l’organització d’un acte conjunt que ha de servir no només per celebrar l’efemèride sinó també per reflexionar sobre la situació actual de les dones.