és un centre educatiu amb més de 50 anys d’història al barri de Navas. Als inicis va ser una institució dels Salesians però, a partir del 1995, va passar a ser titularitat de la Generalitat i va canviar el seu nom a l’actual. Ara per ara, disposa de tres línies d’ESO, dues de batxillerat i prop de 500 alumnes. La seva directora, Maria Dolors Perramón, assegura que estan molt agraïts, no només al districte per haver-li atorgat el premi, sinó també a les diferents entitats del barri que van proposar la seva candidatura.
Canvi metodològic
Els darrers cursos l’Institut Joan Fuster ha fet una gran aposta per la innovació pedagògica. Estan treballant en un aprenentatge basat en el treball globalitzat i transversal a l’ESO, amb la integració de les noves tecnologies. Perramón explica que durant el curs es faran sis microprojectes, que enguany estan relacionats amb la ciutat, i que s’abordaran des de les diferents assignatures. Aquest canvi metodològic s’ha aplicat enguany a primer d’ESO i l’objectiu és anar-lo ampliant a segon, tercer i quart.
Per dur a terme el treball globalitzat, el centre ha hagut de reorganitzar els alumnes de manera que tots treballin conjuntament. La distribució es fa en petits grups que van canviant en funció del microprojecte. La primera iniciativa ha estat la de conèixer l’entorn més proper. Ho han fet mitjançant una sessió fotogràfica dels llocs importants del barri i del districte. Després, han realitzat una exposició que, actualment, es pot visitar a l’entrada del centre educatiu.
Altres projectes
El Joan Fuster també ha volgut impulsar les activitats artístiques. En aquesta línia, enguany, s’ha incorporat al programa En residència, que apropa el món de la creació als instituts de Barcelona a través d’un tutor o resident. L’artista que els han assignat és l’actor i director de teatre Ivan Morales. Compten també amb el comissariat de la Sala Becket.
La revista ‘El fuster’ és un altre dels projectes que desenvolupa l’institut, amb la col·laboració de l’AMPA, l’alumnat i el professorat. Juan Carlos Gutiérrez, professor de llengua castellana i coordinador de la revista, assegura que es vol crear contingut que sigui atractiu per tota la comunitat educativa. Es publiquen tres números per curs amb una tirada d’uns 500 exemplars per trimestre.