“Antiprincesas” és una mostra que vol combatre els estereotips dels contes de fades. Són un seguit de fotografies inspirades en els relats tradicionals però amb unes protagonistes i un final poc convencionals. L’exposició ha fet guanyar un premi als seus impulsors: el col·lectiu Peluquitas, un projecte socioeducatiu de la Trinitat Nova, el Bon Pastor i Baró de Viver.

La mostra “Antiprincesas” ha estat guardonada amb el segon premi de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. Les fotografies volen lluitar contra els estereotips dels contes o, com diu Danelsi Rodríguez, una de les participants, “trencar amb el de sempre: les princeses han de ser delicades”. Per això, en la història que explica la mostra no hi ha un príncep i una princesa, sinó dues princeses. “Són del col·lectiu LGTBI i una princesa desperta l’altra”, explica Claudia Campos, una altra participant. I afegeix que “hem fet princeses esportistes”. Yaiza Sotos, que ha arribat recentment a Peluquitas, explica que ara els agradaria treballar en un projecte audiovisual per poder explicar com veuen elles el món.

L’exposició és una iniciativa de Peluquitas. Es tracta d’un projecte socioeducatiu per a joves d’entre 13 i 18 anys que viuen als barris de la Trinitat Vella, el Bon Pastor i Baró de Viver i que, a través de la perruqueria, el maquillatge, l’estilisme i la fotografia, fan projectes de denúncia social i de visibilització de diferents col·lectius. “És un espai que, des de la cura i des del respecte, intenta transformar l’entorn que els envolta i que ells viuen en primera persona”, diu Meriu López, dinamitzadora del Centre Cívic Trinitat Vella. Per al futur, esperen “continuar treballant des de les seves necessitats donant una resposta a allò que sobretot el sistema diu dels estereotips que planen sobre els joves”, explica Rubén Toro, dinamitzador juvenil.

“Antiprincesas” es pot visitar fins al 31 de gener a l’Espai Via Barcino.