El Cadastre ha informat del canvi de zona urbana a rural a 60 dels 97 terrenys afectats pel pla parcial d’ordenació de les Planes. Aquest centenar de parcel·les van passar a ser no edificables l’any 1980 -quan es va fer un pla urbanístic per reordenar la zona- i es va estipular que s’haurien d’expropiar 75 anys més tard. Des de llavors, els propietaris lluiten per desafectar els habitatges i eliminar el greuge comparatiu que pateixen amb altres veïns del barri.

A 60 propietaris de les Planes els ha arribat una notificació que els informa d’un nou cadastre: zona rural i ús agrari. Els afectats no entenen per què no segueixen sent zona urbana d’ús residencial si res no ha canviat. Leonor Pérez, presidenta de l’Associació de Veïns de les Planes amb Afectacions Urbanístiques, denuncia que es tracta d’un assetjament immobiliari: “Tothom ha pagat aquests costos d’urbanització i negar-te l’ús residencial és negar-te encara més drets. Malpensant, seria un pas per intentar expropiar-les a un preu baix“.

Es tracta de 60 de les 97 parcel·les afectades pel pla parcial d’urbanisme de les Planes, que estipula que el 2055 l’Ajuntament expropiarà els afectats per reallotjar-los en cases de nova construcció a la mateixa zona. L‘associació de veïns afectats demana que es desafectin totes les cases del pla del 1980. L’Ajuntament, que fa anys que coneix la situació, diu que ho està estudiant cas per cas, ja que hi ha situacions molt diverses i algunes parcel·les no es podran desafectar.

Cases vulnerables

Segons l’associació d’afectats, l‘Ajuntament “pretén que les cases es vagin degradant i deshabitant i quedi la zona sense habitants”. Expliquen que els permisos d’obres parcials triguen anys a concedir-se i han patit xantatges per poder-les executar. D’altra banda, no poden fer obres grans, ampliar els habitatges ni modificar-ne l’estructura. L’entitat alarma sobre la situació de precarietat en la qual es quedarien en cas d’incendi, ja que no podrien reconstruir els habitatges.