Amb el reallotjament dels últims veïns que hi tenen dret, el pla Europa Anglesola ja pot encarar la darrera fase. Fa poques setmanes que se’ls han entregat les claus dels pisos nous, que estan a pocs metres d’on havien viscut fins ara. Tenen temps fins a finals de juny per acabar de fer el trasllat i deixar les cases afectades. Fa 20 anys que les seves llars van quedar afectades, però al llarg del procés han viscut moltes incerteses. “Jo no he dubtat mai que el reallotjament es faria perquè tenim un munt de sentències en aquest sentit guanyades. Ara estic cansada però bé, ja hi som“, comenta la Lucía Costache, una de les veïnes afectades.

Sense dret a reallotjament

Però a alguns veïns no se’ls ha reconegut el dret al reallotjament i també hauran de deixar l’immoble en les properes setmanes. Segons explica el regidor dels districte de les Corts “amb algunes famílies està acordat que abandonaran i d’altres que tenen situacions de vulnerabilitat. A través de Serveis Socials, se’ls estan buscant les ubicacions corresponents“.

En una situació semblant es troben els llogaters dels locals comercials de les finques afectades. És el cas de l’Anna Mur, una artesana del tapís que a més ofereix formació en aquesta tècnica en el local del carrer de Joan Gamper, on treballa des de fa 30  anys. Lamenta que no se li hagi donat l’oportunitat de traslladar-se en algun espai per a emprenedors, encara que sigui lluny de les Corts. També és molt crítica amb la manera com s’ha gestionat tot el procés: “És molt devastador. Cada visita que hem tingut hi ha com un ensorrament general“.

Nous equipaments pel barri

El pla Europa Anglesola és un projecte urbanístic de les Corts que va arrencar a finals dels anys 90 però ha estat aturat durant molts períodes de temps. Amb els acords pel reallotjament que s’han tancat en les últimes setmanes es preveu que ja pugui arrencar la darrera fase del projecte: la construcció de l’edifici de la nova Escola Anglesola, que ja s’ha posat en marxa aquest curs en les instal·lacions provisionals a la masia de Can Rosés. En altres fases anteriors aquest pla ha permès la remodelació de les Cristalleries Planell i la remodelació del carrer d’Anglesola. L’Associació de Veïns de les Corts valora positivament que, tot i el temps que han trigat en materialitzar-se, aquest pla hagi portat nous equipaments pel barri.