Sant Andreu ha completat la retirada de 128 plaques de l’antic institut públic de l’habitatge de l’època franquista que encara es conserven al districte. Ho ha fet en compliment de la Llei de memòria històrica. Tot i això, encara es manté una placa que no s’ha pogut retirar per qüestions administratives i logístiques. Es tracta d’una placa sense simbologia franquista però amb una clara referència a l’any en què va acabar la Guerra Civil.

El 1919 els treballadors de la Fabra i Coats van regalar als propietaris de la companyia una placa commemorativa per agrair els beneficis socials que tenien els empleats. La placa es va col·locar a l’inici de la rambla de Fabra i Puig, a la cantonada amb el carrer Gran de Sant Andreu. Després de la Guerra Civil la placa es va canviar per una altra de traduïda al castellà i s’hi va afegir una referència al final del conflicte bèl·lic. Alguns veïns consideren que caldria retirar-la i tornar a posar-ne l’original.

Pere Fernández, president de l’associació Amics de la Fabra i Coats, explica que la majoria d’extreballadors estan a favor de mantenir la placa on és. Tot i així una vegada retirada la reclamaran per afegir-la al seu fons històric, que servirà per crear en un futur el museu de la fàbrica. Respecte a la placa original, de la qual guarden una petita rèplica, Fernández comenta que podria ser en uns magatzems de l’Ajuntament al carrer de Lleida. 

La brigada encarregada de retirar les plaques destaca que aviat es procedirà a la retirada d’aquesta amb una bastida, a causa de les dimensions que té i que es troba incrustada a la façana de l’edifici.