Una conversa informal entre la presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer d’Avinyó, Teresa Caja, amb un conductor de trixi. Aquest és l’origen d’una iniciativa que arriba a la vuitena edició i que consisteix en què un dia a l’any usuaris dels casals de la gent gran del Gòtic o veïns del barri fan de franc un recorregut a sobre d’un d’aquests vehicles.

Fa vuit anys que la Teresa Caja, presidenta de l’Associació de Comerciants i Veïns del carrer d’Avinyó, va aconseguir que una empresa de trixis del Gòtic oferís de franc a usuaris dels casals de gent gran del barri un recorregut pel districte. A cada edició el passeig pot variar però la visita a la platja és obligada. La Teresa explica per què aquesta visita no pot faltar. “El primer any que ho vam fer, no se m’oblidarà mai una àvia que em va dir: ‘Quant de temps sense veure el mar’. I aleshores, vaig dir, a partir d’ara, mentre pugui, us portaré al mar”.

Els beneficiats amb aquest passeig són els afortunats d’un sorteig que es fa cada any al ball dels casals. Cada any hi participen entre 20 i 22 persones grans, i una de les afortunades d’aquest any ha estat la Conxita López, que es mostra satisfeta, ja que “deu feu tres anys que no vinc a la platja i la tinc aquí al costat perquè jo visc al costat de l’Ajuntament i hi podria venir, però no, perquè venir sola aquí no jo puc venir sola”.

A més de retrobar-se amb el mar, aquestes sortides reforcen els lligams socials, com explica en Calixte Sobrado, també veí del barri. “És una cosa que va bé per fer una mica de veïnat també i també aquest any ve gent que es pot valdre per si mateixa, però els altres anys havien vingut del centre de la Mercè”.

Retorn per al veïnat

Ecocity Barcelona no és la companyia que va iniciar aquests recorreguts, però els ha volgut mantenir. A l’edició d’enguany hi han participat dotze treballadors de manera voluntària.

En Damián Guerschuny, director d’Ecocity Barcelona, creu que “com a empresa entenem que aquesta acció és com retornar el fet que utilitzem l’espai públic, és una mena de retornar als veïns aquesta utilització. Per nosaltres és una activitat molt esperada cada any perquè veiem les cares de satisfacció dels participants”.

Somriures, bromes i ganes d’immortalitzar alguns dels moments viscuts durant el trajecte són la prova que aquest passeig és una de les cites més esperades de l’any per als usuaris dels casals de gent gran del Gòtic.