El Parc del Guinardó celebrarà aquest any el centenari de la seva creació, i ho farà amb un rentat de cara important. El districte d’Horta-Guinardó ha anunciat que invertirà un milió d’euros a remodelar els camins que discorren pel recinte. Es tracta “d’un projecte ambiciós, d’una gran dotació pressupostària”, explica el conseller de Cultura del districte, Fernando Marín. La mesura vol evitar l’erosió i les esllavissades que es produeixen a les zones amb més desnivell durant els episodis de pluja i “consolidar els camins i els talussos”, detalla Marín.

Al marge d’aquesta actuació, la intenció del districte és millorar també altres zones del parc, com la senyalització, afectada per un vandalisme que darrerament “havia degradat l’equipament”.

Rellançar el llegat del paisatgisme noucentista

La celebració del centenari del parc és dotar-lo d’activitats i contingut per donar-li un impuls social i ciutadà. La data rodona ha de ser “una gran oportunitat per intentar donar a conèixer que tenim aquest verd meravellós dins de la ciutat i al costat de la trama urbana”, explica el conseller de Cultura del districte, i “consolidar-lo com un espai de bons usos i bones pràctiques”, afegeix. En aquest sentit, el districte ha previst un seguit d’activitats lúdiques, culturals i de divulgació.

Dissenyat pel francès Jean-Claude Nicolas Forestier i dut a terme pel seu deixeble Nicolau Rubió i Tudurí, el Parc del Guinardó va ser un dels primers parcs municipals de la ciutat. Té una extensió de 16 hectàrees, en què conviuen espècies arbòries diverses -pins blancs, tipuanes, moreres, oms o oliveres- distribuïdes en terrasses enjardinades i amb salts d’aigua que salven el desnivell del terreny. El parc abraça els barris de Can Baró, el Carmel, el Guinardó i la Font d’en Fargues.