Un gitano, una dominicana i una catalana integren el grup de música Orchí. La banda, que es va crear l’agost del 2015, fusiona el flamenc amb una gran varietat d’estils com ara el hip-hop, el soul o el metal. Ja han fet diverses actuacions i han estat classificats per participar en les semifinals del Festival Brot, de bandes novelles de Barcelona.

El guitarrista gitano Antonio Cano ja feia anys que tenia en ment crear un grup intercultural que fusionés el flamenc amb altres estils musicals. L’agost del 2015 va conèixer la dominicana Danelsi Rodríguez mentre tocaven a la Trinitat Vella i va proposar-li cantar plegats per fusionar flamenc i soul. Noelia García, també veïna del barri, es va incorporar com a percussionista. D’aquesta manera va néixer Orchí, que, en l’idioma caló, la llengua no escrita del poble gitano, vol dir ànima.

El grup Orchí és un grup intercultural. Els components, d’entre 15 i 19 anys, provenen de cultures diverses. L’Antonio és gitano, la Danelsi va néixer a la República Dominicana i la Noelia és catalana. Segons explica l’Antonio, la intenció d’Orchí és unir a través de la música dos pobles. Orchí té gairebé una desena de temes propis i d’altres que improvisen en directe en les actuacions. El flamenc és la base de l’harmonia de les cançons, però el fusionen amb una gran varietat d’estils.

La Danelsi s’encarrega de la lletra, però tots participen en la composició dels temes. Hi ha cançons que parlen d’amor, d’homofòbia o de violència. El tema ‘Coge mi mano’ està dedicat a les persones que emigren i arriben a un altre país. Una altre és ‘Orchí Garlochí’, un tema escrit en caló, anglès i castellà.

L’objectiu proper d’Orchí és gravar una maqueta amb un recopilatori de temes per donar-se a conèixer. El grup ja ha actuat diverses vegades a la Trinitat Vella i també fora del barri i ha cantat per a l’Associació Intercultural Nakeramos i han participat en el Festival Bon Viver d’Arts. El grup musical també ha estat seleccionat per participar a l’abril en les semifinals del Festival Brot, el certamen de les bandes novelles de la ciutat.