‘El viatger estàtic’ és la història fictícia d’un home de 72 anys, veí de Gràcia, a qui no li agrada la festa major que fan al barri. Per això cada mes d’agost se n’escapa, marxant de viatge. La seva autora, Carme Melchor el descriu com a garrepa, malcarat i esquerp, inspirat en el míster Scrooge d’en Dikens, però a la catalana i molt més alt i més guapo, assegura. La idea de la novel·la i de crear aquest personatge va sorgir quan la Carme, en plena Festa Major de Gràcia, va sentir a algú que rondinava sobre aquesta cita gracienca de cada any.

Tot i que aquest míster Scrooge viatja per tot el món, des de Sant Petersburg, a Marràqueix o Zanzíbar, les festes gracienques tenen un pes important en l’obra. Per això, l’autora va contactar amb la Fundació Festa Major de Gràcia. D’aquesta manera va conèixer la seva presidenta, Carla Carbonell i el seu gestor, Joan Sánchez. D’aquí va sorgir que els inclogués al relat, així com altres personatges reals com la gracienca Imma Sust. A més, va poder endinsar-se en el funcionament de les festes i els carrers. Ha volgut plasmar la il·lusió dels veïns que preparen el guarnit i també criticar els visitants que falten al respecte a aquesta feina que han estat fent durant tot l’any.

En la novel·la apareixen altres trames, com el d’una dona gironina de la mateixa edat que el protagonista, que busca el seu germà bessó. O la figura d’un jove gihadista. Per aquest tema, Carme Melchor va comptar amb l’ajuda del periodista Jordi Bordas.

Precisament aquest divendres Carla Carbonell presenta la novel·la de Carme Melchor a l’envelat del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia, amb la presència de Jordi Bordas. I durant la Festa Major de Gràcia, el 20 d’agost, es presentarà al carrer de la Perla.